zondag 2 juli 2023

De economische motor van de EU komt tot stilstand

Duitse fabrieksorders daalden sterk in de productie van machines, uitrusting en diverse voertuigen

juni 7, 2023   4291   31 

De fabrieksorders in Duitsland zijn in april gedaald als gevolg van aanhoudend hoge prijzen die een afname van grootschalige aankopen veroorzaakten, zo bleek dinsdag uit gegevens van het federale statistiekbureau Destatis, bericht RT.

De totale nieuwe orders in de verwerkende industrie daalden met 0,4% ten opzichte van de voorgaande maand. De daling van de boekingen was kleiner dan in maart, toen ze met 10,9% kelderden ten opzichte van februari, de grootste daling sinds april 2020 tijdens de Covid-19 lockdowns. De daling was echter opmerkelijk in vergelijking met de cijfers van vorig jaar, toen de orders met 9,9% kelderden ten opzichte van april vorig jaar.

De gegevens onthullen aanzienlijke verschillen in orders tussen de industriƫle sectoren. De boekingen in de machine- en apparatenbouw daalden in april met 6,2% op maandbasis, terwijl de bouw van diverse voertuigen, waaronder schepen, treinen, vliegtuigen, ruimtevaartuigen en legervoertuigen, een daling van 34% liet zien. Deze sectoren hadden een bijzonder sterk negatief effect op de algemene statistieken, aldus Destatis.

Nieuwe orders in de sectoren consumptiegoederen en kapitaalgoederen daalden ook, met respectievelijk 2,5% en 1,7%. Elektrische apparatuur en motorvoertuigen daarentegen stegen met respectievelijk 12% en 2,4%.

De totale binnenlandse orders stegen licht, met 1,6%. Buitenlandse orders daalden daarentegen met 1,8%.

Analisten schrijven de daling van de productieorders toe aan de hoge prijzen en het krappe monetaire beleid, die de vraag drukken. Duitsland is formeel in een recessie beland na twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.

Ondertussen zei het Duitse ministerie van Economie dat de “exportgerichte economie van het land vooral te lijden heeft onder de nog steeds zwakke wereldeconomie en de afname van orders uit de eurozone.”

Volgens economen van Commerzbank kan het bestaande orderboek voldoende zijn om de Duitse industrie “enkele maanden” te ondersteunen. Maar gezien het gebrek aan nieuwe orders zal de industriĆ«le activiteit in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk “aanzienlijk afnemen”.

 “De industrie zal dan waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het opnieuw krimpen van de Duitse economie.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/de-economische-motor-van-de-eu-komt-tot-stilstand/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...