vrijdag 1 september 2023

Westerse leiders vechten allemaal voor hun overleving aan de macht

Waar leidt dit toe? Naar oorlog!

september 1, 2023

Ik volg de Evening with Vladimir Solovyov-uitzendingen als een professionele plicht, niet voor mijn plezier. De presentator is heel vaak lomp en de panelleden zijn wisselend van kwaliteit, met te veel blindgangers. Toch word ik om de paar dagen aangenaam verrast door de analytische talenten van een of ander panellid, dat ons een fris en vaak overtuigend inzicht geeft in de drijvende krachten achter wereldwijde gebeurtenissen, schrijft Gilbert Doctorow.

Eén zo’n geval was gisteravond, toen een panellid van MGIMO, de instelling voor hoger onderwijs die al tientallen jaren het corps diplomatique van Rusland opleidt, ons zijn mening gaf over het gevaar van een nieuwe wereldoorlog, dat wil zeggen een nucleaire holocaust, waarmee we momenteel geconfronteerd worden. Het komt allemaal doordat de politieke leiders in de Verenigde Staten en Europa een zeer lage binnenlandse waardering hebben, het komende jaar of zo voor verkiezingen staan en wanhopig aan de macht willen blijven. Voor sommigen kan machtsverlies betekenen dat ze voor de rechter worden gesleept voor verschillende misdaden die ze tijdens hun ambt hebben begaan. Oorlog is de oplossing die ze aangrijpen in de hoop de aandacht af te leiden van hun persoonlijke tekortkomingen en economische rampspoed, en ook om de vrije meningsuiting van oppositie tegen de machthebbers te beknotten.

Dat geldt ook voor Joe Biden. Tucker Carlson en Donald Trump hebben dat de afgelopen dagen in het openbaar ook gezegd. Maar het geldt net zo goed voor de Europese presidenten en premiers. Ze worden allemaal geteisterd door economische tegenwind, door welig tierende inflatie, deïndustrialisatie en dalende levensstandaarden die ze hebben ontketend met hun ondoordachte sancties tegen Rusland. Ze zijn allemaal erg impopulair. We weten bijvoorbeeld dat de Duitse kanselier Scholz nu een van de minst gewaardeerde politici in zijn land is. Macron komt nu op gelijke hoogte met voormalig president Hollande, die in de peilingen op een zeer laag cijfer uitkwam voordat hij zijn hoop op herverkiezing opgaf. En wat is het resultaat? Scholz is een oorlogshavik geworden en heeft er herhaaldelijk mee ingestemd om steeds dodelijker materieel aan Kiev te leveren. Macron heeft zich niet alleen in Oekraïne als een havik geprofileerd, maar is nu ook een karikaturale kolonialist als het gaat om deelname aan militaire operaties tegen Niger om de door Frankrijk gesteunde compradorregering opnieuw te

In Polen, waar verkiezingen voor de deur staan, vecht de regering van premier Mateusz Morawiecki voor haar leven tegen een oplevende Burgerplatformpartij. Zij heeft een wet ingevoerd die erop gericht is de voormalige premier en CP-leider Donald Tusk op een zijspoor te zetten vanwege beschuldigingen dat hij zwak zou zijn tegen de Russen. Het verliezen van de macht zou ertoe kunnen leiden dat de voorzitter van de Wet en Rechtvaardigheid partij, Jaroslaw Kaczynski, voor de rechter wordt gebracht, zoals nu geëist wordt door Lech Walesa. Het resultaat? Polen heeft zijn strijdkrachten aan de grens met Wit-Rusland opgebouwd en bereidt het publiek voor op een op handen zijnde oorlog.

En dan is er nog het meest recente voorbeeld dat de gegeven analyse ondersteunt: wat er gaande is in Estland. Laten we niet vergeten dat er de afgelopen week een politieke storm is losgebarsten in Estland toen bekend werd dat de echtgenoot van de fel anti-Russische premier, Kaja Kallas, miljoenen euro’s winst heeft gemaakt met zijn logistieke bedrijf dat een Ests bedrijf helpt dat in Rusland produceert. Toen ze geconfronteerd werd met deze schandalige schending van de verbreking van de relaties met Rusland die ze sinds het begin van de oorlog in Oekraïne van haar medeburgers heeft geëist, deed Kallas er gewoon het zwijgen toe. We merken echter op dat de drone-aanval die een dag geleden Russische militaire vliegtuigen op het vliegveld van Pskov in de noordwestelijke regio van Rusland vernietigde, naar verluidt vanaf Ests grondgebied werd uitgevoerd.

Tot nu toe heeft Moskou niet gereageerd op wat een casus belli met een NAVO-lidstaat zou kunnen en moeten zijn. Maar hoe lang zal Poetin nog geduld tonen?

Dit zijn zeer gevaarlijke tijden en de zwakte van het Westerse leiderschap wijst op meer, niet minder oorlog.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws

https://www.frontnieuws.com/westerse-leiders-vechten-allemaal-voor-hun-overleving-aan-de-macht/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...