donderdag 18 januari 2024

“Als Europa wordt aangevallen, zullen we jullie nooit komen helpen” – EU-topambtenaar citeert Trump

 januari 12, 2024   29

    The White House / Wikimedia (Public Domain)

Volgens een recent nieuwsbericht van POLITICO zei de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens het World Economic Forum 2020 in Davos in een privégesprek het volgende tegen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: “jullie moeten begrijpen dat als Europa wordt aangevallen, wij nooit zullen komen om jullie te helpen en te steunen, en trouwens de NAVO is dood, en we zullen vertrekken, we zullen uit de NAVO stappen.” Trump zei dit volgens Europa’s commissaris voor de interne markt Thierry Breton, die er ook was, met von der Leyen en voormalig Europees commissaris voor Handel Phil Hogan. Breton wordt geciteerd als toevoegend: “het was de president van de Verenigde Staten van Amerika – hij kan terugkomen. Dat was een grote wake up call … Dus nu weten we meer dan ooit dat we er alleen voor staan, natuurlijk.” In de context van zo’n verhaal werpt Thierry Breton grote investeringen op voor de Europese defensie-industrie – de klok tikt immers, redeneert hij, en, verwijzend naar Trump, “herinneren de potentiële kandidaten ons eraan dat we zelf moeten zorgen voor de defensie van de EU,” schrijft Uriel Araujo.

Breton, die ook verantwoordelijk is voor de defensie-industrie van de Europese Unie, wil het Europees Defensie Investeringsprogramma (EDIP) verhogen tot 3 miljard euro – 1,5 miljard euro is al gereserveerd. Dit zal naar verwachting worden voorgesteld naast de Europese Defensie Industrie Strategie (EDIS). Op de lange termijn streeft Breton echter naar een enorm defensiefonds van 100 miljard euro.

Breton is voorstander van zulke grote investeringen om de productiecapaciteit van de defensie-industrie in de EU te vergroten en zo hun investeringen minder risicovol te maken, in de context van het voortdurende conflict in Oekraïne. Het “slechte nieuws” (voor sommigen) is dat de huidige confrontatie wel eens sneller zou kunnen eindigen dan verwacht, nu topfiguren in het Westerse establishment oproepen tot een “land-voor-vrede”-deal, terwijl Russische en Oekraïense generaals naar verluidt aan het onderhandelen zijn over vrede, “met of zonder Zelensky.”

Europa’s continentale defensie heeft echter meer nodig dan alleen miljarden euro’s: het blok ontbeert een gemeenschappelijk juridisch en bureaucratisch kader. Bovendien is er gewoon geen gemeenschappelijke EU-defensiemarkt. Natuurlijk, met de politieke wil kan dat allemaal worden geregeld, in termen van beleidskader, wetgeving en overeenkomsten – zij het niet snel (het zou intensieve Europese coördinatie vereisen). Er is echter een fundamenteler probleem, van meer materiële aard, namelijk deïndustrialisatie. Ook dat kan worden opgelost, toch? Of toch niet?

Zoals ik al eerder schreef, zou West-Europa voor “herbewapening” zichzelf moeten herindustrialiseren, iets waar de VS zich, ironisch genoeg, keer op keer tegen heeft verzet. Het is zelfs zo dat telkens wanneer Europeanen proberen een industrieel beleid te formuleren, Washington tussenbeide komt. Zoals Sophia Besch (fellow bij de Carnegie Endowment for International Peace) en Max Bergmann (voormalig lid van de Amerikaanse beleidsplanningsstaf) vorig jaar maart schreven, toen de EU haar plannen voor nieuwe wapensystemen en voor een Europees Defensiefonds openbaar maakte, maakte de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis (onder Trump), fel bezwaar en lobbyde hij er zwaar voor dat Amerikaanse bedrijven “toegang krijgen tot de schamele EU-fondsen”. Dit is geenszins veranderd met de huidige regering van Joe Biden, die hard heeft gewerkt om de Amerikaanse toegang tot de defensiemarkt van het continent te behouden.

Het hele Europese (enorme) subsidie-initiatief dat sinds november 2022 wordt besproken, is in feite ontstaan in de context van een subsidieoorlog, als tegenwicht voor Joe Biden’s subsidiepakket dat er in feite op gericht was om de rivaliserende Europese industrie weg te vagen. Tot zover de trans-Atlantische vriendschap en partnerschap! De Noord-Amerikaans-Europese “ontkoppeling” strekt zich uit tot energiebelangen, zoals ik heb geschreven – en tot het conflict in Oekraïne zelf, dat het Europa na Nord Stream enorm schaadt terwijl het Amerikaanse wapenproducenten bevoordeelt.

Het is dan ook geen wonder dat Emmanuel Todd (Frans antropoloog, politicoloog en historicus aan het Nationaal Instituut voor Demografische Studies in Parijs), een van de belangrijkste intellectuelen van Frankrijk, onlangs heeft verklaard dat “het verdwijnen van de Verenigde Staten het beste zou zijn wat Europa kon overkomen”. Hij voegt eraan toe: “zodra de Verenigde Staten ermee instemmen om zich terug te trekken uit hun imperium, uit Eurazië en al die regio’s waar ze conflicten onderhouden… In tegenstelling tot wat mensen denken – mensen zeggen ‘wat zal er van ons worden als de VS ons niet langer beschermt?’ – zullen we werkelijk in vrede leven!”

Men moet in gedachten houden dat Frankrijk zelf (onder generaal Charles de Gaulle) zich in 1966 terugtrok uit de zogenaamde geïntegreerde militaire structuur van de NAVO en zelfs al haar hoofdkwartieren en eenheden op Frans grondgebied verdreef. En het duurde 43 jaar voordat Parijs van koers veranderde: het was president Nicolas Sarkozy die in 2009 een einde maakte aan de “vervreemding” van zijn land van de organisatie.

Nu het idee van “strategische autonomie”, gepromoot door de Franse president Emmanuel Macron, aan kracht wint in West-Europa, vragen sommigen zich af of Parijs en Berlijn het continent naar een dergelijke autonomie kunnen leiden – en weg van hun Atlantische “bondgenoot”. Het is nog ver weg.

Sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog vertrouwt Europa voor veiligheid op Washington, terwijl het voor gas, tenminste tot 2022, op Moskou vertrouwt. Dat is de latente geostrategisch-geo-economische tegenstelling binnen het Europese blok en dat is zogezegd de Europese tragedie.

Samengevat: Europa heeft herindustrialisatie nodig. Om dat te bereiken heeft het Russische energiebronnen nodig. Handelsrelaties met betrekking tot olie en gas worden immers grotendeels gedicteerd door geografie en niet door louter politieke wil. De harde waarheid is dat de Russisch-Europese samenwerking op energiegebied altijd een voor beide partijen voordelige strategische kwestie is geweest. De agenda van de VS is op zijn beurt geweest om een dergelijke Euraziatische samenwerking te verstoren, en als voorbeeld van hoe ver Washington bereid is te gaan om dat na te streven, spreken de duistere omstandigheden van de explosie van Nord Stream boekdelen. Let wel, dit is geen “samenzweringstheorie”: volgens Pulitzer Prize-winnende journalist Seymour Hersh is er goede reden om aan te nemen dat de Amerikanen het hebben gedaan, zoals Joe Biden zelf vorig jaar had beloofd, op 7 februari: “Als Rusland binnenvalt … zal er geen Nord Stream 2 meer zijn. We zullen er een einde aan maken.”

Terwijl de westerse media focussen op Rusland als een “bedreiging” met een “imperiale” honger die gevaren zou kunnen opleveren voor West-Europa zelf, schrijft de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer dat “Rusland en Oekraïne betrokken waren bij serieuze onderhandelingen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne direct nadat die begon op 24 februari 2022 … iedereen die betrokken was bij de onderhandelingen begreep dat de relatie van Oekraïne met de NAVO Ruslands belangrijkste zorg was … als Poetin erop uit was om heel Oekraïne te veroveren, zou hij niet hebben ingestemd met deze gesprekken.” De belangrijkste kwestie is natuurlijk altijd de uitbreiding van de NAVO geweest.

Alles bij elkaar genomen, zoals Arnaud Bertrand, een Franse ondernemer en commentator op het gebied van economie en geopolitiek, stelt, zou het verleidelijk zijn om aan te nemen dat de voormalige president van de VS de EU haar strategische autonomie “op een presenteerblaadje” heeft gegeven – dat wil zeggen, als we het verhaal van Thierry Breton over Trump in Davos mogen geloven. In dit scenario lijkt het er dus op, zoals Bertand het formuleert, dat de Europese leiders Trump op hun beurt smeekten om gewoon “vazal te blijven.”


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/als-europa-wordt-aangevallen-zullen-we-jullie-nooit-komen-helpen-eu-topambtenaar-citeert-trump/

 

“De VS voeren niet alleen oorlog tot de laatste Oekraïner, maar ook tot de laatste Duitse fabriek!” Dat zei Scott Ritter, voormalig verkenningsofficier van het Amerikaanse Korps Mariniers en VN-wapeninspecteur. In zijn laatste analyse waarschuwt hij Europa dat de Amerikaanse regering bereid is niet alleen de laatste Oekraïner op het slagveld tegen Rusland op te … Meer lezen overOnthullingen van Scott Ritter: De VS voeren oorlog “niet alleen tot de laatste Oekraïner, maar ook tot de laatste Duitse fabriek”

https://www.frontnieuws.com/onthullingen-van-scott-ritter-de-vs-voeren-oorlog-niet-alleen-tot-de-laatste-oekrainer-maar-ook-tot-de-laatste-duitse-fabriek/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...