Gigantische windturbines, hoger dan de Londense Gherkin, zullen het Britse platteland bezaaien nadat Ed Miliband de eisen voor een hoogtelimiet heeft afgewezen, meldt The Telegraph.
Het besluit van de minister van Energie betekent dat turbines van wel 260 meter hoog op heuvels en velden gebouwd mogen worden. Dat is veel hoger dan de wolkenkrabber in Londen, die 180 meter hoog is.
De heer Miliband heeft het verbod van de vorige regering op alle windenergie op land in het Engelse platteland opgeheven en heeft aangekondigd dat hij zelf de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid wil nemen over aanvragen in een poging om de Netto-nuldoelstellingen te halen.
Een woordvoerder van het ministerie van Energie maakte vorige week ook duidelijk dat er geen hoogtebeperkingen zullen worden opgelegd aan nieuwe turbines, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de bouw van enorme modellen die door Chinese en andere fabrikanten worden ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk.
Hij zei: “Er zijn geen nationale limieten voor de hoogte van turbines in het Verenigd Koninkrijk”
De woordvoerder voegde toe dat “landschappelijke en visuele effecten gemeten en in aanmerking genomen moeten worden”.
Dit gebeurt nadat de eerste goedkeuringen voor de volgende generatie modellen in Schotland zijn verleend, waar – net als in Wales – het conservatieve bouwverbod nooit van toepassing was.
OnPath, voorheen bekend als Banks Renewables, heeft toestemming gekregen voor 10 machines met een hoogte van maximaal 823 voet in New Cumnock in East Ayrshire, ondanks verzet van de lokale bevolking en de actiegroep Scotland Against Spin (SAS), die opriep tot hoogtebeperkingen.
Gegevens van de Schotse overheid tonen aan dat er planningsaanvragen zijn ingediend voor vier vergelijkbare projecten, met minstens 20 meer in de pre-planningsfase. Allemaal voor turbines van meer dan 720 ft hoog, waarvan ongeveer de helft hoger is dan 800 ft.
Aileen Jackson van SAS, die in een van de Schotse “turbinegordels” in East Renfrewshire woont, zei: “Onze groene gordel is bedekt met windturbines. Waar de nieuwe woonwijken eindigen, beginnen de turbines, meerdere turbines van alle groottes.
“De rust en stilte van het platteland bestaan niet meer. Het is een massa constant draaiende bladen van verschillende groottes die visuele verwarring veroorzaken en erger nog, ze maken allemaal verschillende geluiden.”
Wales ervaart vergelijkbare pieken in aanvragen voor gigantische turbines. De grootste die tot nu toe is voorgesteld, door Bute Energy in Y Bryn, 12 mijl ten noordwesten van Cardiff, zou hoger zijn dan de heuvels waarop ze gebouwd zouden worden.
Jonathan Dean, directeur van The Campaign for the Protection of Rural Wales (CPRW), zei dat hernieuwbare energie belangrijk is, maar niet ten koste van landschappen.
Ook hij pleitte voor hoogtebeperkingen voor nieuwe turbines op land. Hij zei: “Als je een turbine van 850 voet op zee plaatst, kan dat er majestueus uitzien.
“Maar waar ik woon op Anglesey ligt het eiland doorgaans 100 meter boven zeeniveau. Een turbine van meer dan 800 voet zou overal zichtbaar zijn. We kunnen Ierland en het eiland Man zien, dus de Ierse en Man’s-bevolking zou ze ook zien.”
De hoogste onshore windturbine van Engeland staat in Bristol met een hoogte van 492 ft, het dubbele van de gemiddelde Engelse turbine. Amazon plant een iets hogere, 500 ft hoog, om zijn magazijn in Swindon van stroom te voorzien.
Het verbod van de Conservatieve Partij heeft tot nu toe grotere projecten tegengehouden, maar de verwachting is dat een golf van succesvolle aanvragen voor zonne-energieprojecten ervoor zal zorgen dat windenergieontwikkelaars ook in Engeland de grenzen gaan verleggen.
Het 2.500 hectare grote Sunnica-zonnepark op de grens van Cambridgeshire met Suffolk is door de heer Miliband goedgekeurd, ondanks wijdverbreide lokale tegenstand. Hetzelfde geldt voor de projecten Mallard Pass Solar Farm en Gate Burton Energy Park in Lincolnshire.
Brancheorganisatie Renewable UK verwacht de komende maanden een toename van het aantal vergunningaanvragen voor grote nieuwe turbines in Engeland.
…
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.