maandag 12 augustus 2024

Massale protesten in Servië tegen lithiumwinning voor de EU: “Duitsland moet zijn eigen grond maar afgraven”

12/08/2024

Russische media melden dat het om een kleurenrevolutie zou gaan.

Dat is op zijn minst verwarrend. Kleurenrevoluties worden gestart als landen of presidenten niet doen wat het Westen wil. En in dit geval doet de Servische president Vucic juist precies wél wat het Westen wil.

Hij bewandelt altijd twee wegen. Aan de ene kant heeft hij goede banden met Rusland en China, maar hij is ook toetredingsonderhandelingen begonnen met de EU.

RT:

Rusland waarschuwde Servië voor een mogelijke couppoging, vertelde president Aleksandar Vucic vrijdag aan journalisten. Zijn verklaring kwam een ​​dag voor een verwacht protest in de hoofdstad van het land.

Eerder meldden Servische nieuwskanalen dat de Russische veiligheidsdiensten Vucic hadden gewaarschuwd voor rellen die in Servië gepland waren met als uiteindelijk doel de machthebbers van het land omver te werpen.

Het Servische dagblad Vecernje Novosti zei vrijdag dat het een “kleurenrevolutiehandboek” had verkregen dat naar verluidt was gepubliceerd voor deelnemers aan ecologische protesten die zaterdag werden verwacht. Het handboek beschrijft methoden die doen denken aan kleurenrevoluties in andere landen, beweerde de outlet, eraan toevoegend dat de protesten waarschijnlijk worden gecoördineerd vanuit “machtscentra” in het buitenland, maar beschuldigde niemand in het bijzonder.

Thomas Röper van Anti-Spiegel:

Ik meldde vrijdag dat de protesten in Belgrado die voor zaterdag waren aangekondigd, werden geleid door het Westen en gericht waren op het starten van een kleurenrevolutie om de Joegoslavische regering omver te werpen. Hier vertaal ik een rapport van het Russische persbureau TASS over de status van de protesten die avond.

Het is een raar verhaal, want Vucic doet precies wat het Westen wil. En dan volgen er geen kleurenrevoluties.

De Serviërs lijken oprecht kwaad dat hij hun land uitverkoopt aan de Zio-Anglo’s en Duitsers.

Pronews:

Servië wordt opgeschrikt door massale protesten tegen de hervatting van een controversieel lithiummijnplan, dat naar verwachting een cruciale rol zal spelen in de energietransitie van Europa, en vooral de zoektocht van de Duitse industrie naar voorraden om elektrische auto’s te maken.

Velen in Servië brengen de kwestie ook in verband met de leidende rol van Duitsland bij de vernietiging van Joegoslavië en de oprichting van Kosovo, en zijn bijzonder geïrriteerd door een plan dat ook een ‘dankjewel’ zal zijn aan Berlijn voor de nationale schade, waarbij demonstranten zullen zeggen: ‘ Als Duitsland elektrische auto’s wil maken, moet het zijn bodem uitgraven voor lithium.”

Vóór de bijeenkomst in het centrum van de Servische hoofdstad klaagden twee figuren van de beweging tegen het plan dat ze kortstondig werden geëscorteerd door leden van de veiligheidsdiensten die waarschuwden dat elke actie die tot wegafsluitingen zou leiden ‘illegaal’ zou zijn, maar kon niet voorkomen dat tienduizenden burgers de straten overspoelden.

“Ik ben naar Belgrado gekomen omdat we de bescherming van het leven in Servië verdedigen”, zegt Slobodan Stanimirovic, een 58-jarige inwoner van Radjevina, een gemeenschap in de buurt van de mijn.

Demonstranten scandeerden slogans als “Rio Tinto, ga weg uit Servië!” en “gij zult niet graven!” tijdens de betoging en mars in het centrum van de Servische hoofdstad.

Vervolgens blokkeerden ze de sporen van het grootste treinstation van Belgrado, waardoor het treinverkeer werd stilgelegd.

Gisteravond maakte Zlatko Kokanovic, een van de leiders van de demonstranten, bekend dat de demonstraties zullen doorgaan. “We zullen hier de hele nacht en de hele dag blijven”, hield de heer Kokanovic vol.

Organisaties die strijden voor de bescherming van het milieu zeggen dat ze bereid zijn de hoofdwegen van het land te blokkeren en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid te starten als de regering weigert aan hun eisen te voldoen en de exploitatie van lithiumvoorraden te verbieden.

Servië beschikt over enorme lithiumvoorraden, vooral in de buurt van de stad Loznica (in het westen), maar een controversieel plan om een ​​mijn te exploiteren, opgesteld door de Anglo-Australische gigant Rio Tinto, heeft het land jarenlang verdeeld.

Op 19 juli, een week nadat de regering groen licht had gegeven voor de mijnbouwactiviteiten in deze mijn, ondertekenden Belgrado en de Europese Unie een overeenkomst om de Europese staten van lithium te voorzien.

De afzettingen werden in 2004 ontdekt, maar weken van massaprotesten dwongen de autoriteiten om het project in 2022 te staken.

 Maar de regering heeft onlangs haar koers gewijzigd, na een uitspraak van de rechtbank vorige maand dat het intrekken van de aan Rio Tinto verleende vergunning niet ‘in overeenstemming was met de grondwet en de wet’.

Lithium is een essentieel metaal voor het maken van batterijen voor elektrische auto’s. Het is een sleutelelement voor de auto-industrie om de transitie naar een groenere productie te maken.

Het plan stuit echter op weerstand van veel Serviërs, die vrezen dat de exploitatie van de afzettingen de waterbronnen en grondwaterlagen zal verontreinigen en de volksgezondheid in gevaar zal brengen.

De regering van de Servische president Aleksandar Vucic heeft herhaaldelijk beloofd dat er geen lithiumafzettingen zullen worden geëxploiteerd voordat de milieuveiligheidsprotocollen zijn gegarandeerd.

is iemand met een cuckface in staat om niet te cucken ?

Vucic moet eens ophouden te cucken en een muur bouwen tussen Servië en de EU. Eindelijk die Gay-parades in Belgrado verbieden en de joodse regenboog-bezettingsvlag. En dan zijn Lithium aan China verkopen om wraak te nemen op de EU en Duitsland. Dat is wat een man zou doen. Als hij zich als een obees sukkelvrouwtje blijft gedragen, dan is het terecht dat de Serviërs hem afzetten.


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Bron: https://dissident.one/massale-protesten-in-servie-tegen-lithiumwinning-voor-de-eu-duitsland-moet-zijn-eigen-grond-maar-afgraven

Truth Be Told With Todd Callender, Esq: Destroy the Nanotech Within The Body

Ana Maria Mihalcea, MD, PhD     Sep 13, 2024 Truth Be Told Truth Be told vaxxchoice I was with Todd Callender Esq this morning dis...