zaterdag 14 september 2024

Rechter doet over 2 weken uitspraak in zaak tegen Rutte: zo staan de zaken ervoor


Deze week vond het kort geding van juridisch adviseur Karim Aachboun tegen Rutte, de NAVO en de Belgische Staat plaats bij de rechtbank Brussel. Hij eist dat de NAVO-functie voor Rutte als secretaris-generaal wordt opgeschort. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Rutte meent dat zijn nog te verkrijgen recht op immuniteit zwaarder zou moeten wegen dan het recht van Aachboun op een eerlijk proces. Hij meent ook dat de rechtbank Brussel geen rechtsmacht zou hebben om over deze zaak te kunnen oordelen, omdat de NAVO immuniteit zou genieten.

De oud-premier heeft bovendien gesteld dat hij schade zou lijden als Aachboun dit kort geding van hem wint, omdat hij daardoor inkomsten zou mislopen – een jaarloon van 300.000 euro bij de NAVO – én dit tot gezichtsverlies zou leiden.

Wel degelijk

Aachboun heeft gezegd dat zijn recht op een eerlijk proces zwaarder zou moeten wegen dan het nog te verkrijgen recht op immuniteit. Wat hem betreft heeft de rechtbank Brussel wel degelijk rechtsmacht om over deze zaak te kunnen oordelen.

Hij wees erop dat Rutte in Nederland een beroep kan doen op een jaarlijkse wachtgelduitkering van zo’n 150.000 euro.

Zeker Rutte niet

Aachboun heeft verder gesteld dat niemand boven de trias politica – de scheiding van de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht – staat, dus ook de NAVO en de Belgische Staat niet, en zeker Rutte niet.

De juridisch adviseur heeft besloten om Rutte juridisch aan te pakken voor ‘het leed dat hij miljoenen Nederlanders heeft aangedaan’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...