donderdag 17 oktober 2024

BOEM: Alweer een uitbarsting van oversterfte, gelijk met vaccinatie

 

Afgelopen week gebeurde er iets opmerkelijks. Het RIVM publiceerde niet zoals gebruikelijk de nieuwe sterftecijfers. Er stond ook geen bericht op de site. “Paniek?” vroeg statisticus Herman Steigstra zich af.

De sterftecijfers waren er dinsdag na bijna een week vertraging. Het begin van de voorspelbare sterke stijging na de meest recente vaccinatieronde was al te zien.

Voor de zoveelste keer

Woensdag kwamen er meer cijfers naar buiten. En ja hoor, alweer een uitbarsting van oversterfte, gelijk met vaccinatie. Voor de zoveelste keer. “Maar uiteraard heeft dat niets met elkaar te maken,” zegt Steigstra sarcastisch. “Puur toeval. Correlatie is geen… ja, ja, ja, we weten het.”

Deze zevende piek aan sterfte zal dan vast ook voornamelijk onder de ongevaccineerden plaatsvinden volgens de Nivelleerders, merkt data-analist Cees van den Bos op. Hij verwijst hiermee naar het broddelwerk van het Nivel over de COVID-19-vaccinaties en oversterfte.

Tot komende zomer

“Ik heb het voorspeld, net als iedereen die tegenwoordig de Geuzennaam ‘Wappie’ draagt,” voegt Steigstra toe. De oversterfte zal volgens hem tot komende zomer aanhouden.

Ook website Our World In Data laat het zien: tot aan de vaccinatie lopen COVID-19 en oversterfte ongeveer gelijk op en vanaf april 2021 neemt de oversterfte het over.


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

‘Je wint het niet, nooit!’ Baudet dwingt premier Schoof tot reality check

  Het kabinet is bereid volgend jaar meer geld uit te trekken voor Oekraïne als dat nodig blijkt. Het zou daar ‘echt zonder meer positief na...