donderdag 17 oktober 2024

‘Je wint het niet, nooit!’ Baudet dwingt premier Schoof tot reality check

 


Het kabinet is bereid volgend jaar meer geld uit te trekken voor Oekraïne als dat nodig blijkt. Het zou daar ‘echt zonder meer positief naar kijken’, zei premier Schoof.

De financiële hulp blijft ‘onverminderd’ en Schoof weet zeker ‘dat we het gewoon zullen doen’ als Oekraïne om hulp vraagt.

Deze discussie blijft mij verbijsteren, zei FVD-voorman Thierry Baudet woensdag in de Kamer. “Ik snap het werkelijk niet. Ik begrijp niet hoe iemand kan denken dat deze oorlog daadwerkelijk te winnen is door de NAVO. Hoe ziet dat er dan uit? Wat zou volgens de minister-president een realistisch best scenario zijn voor de NAVO?”

DuckDuckGo
DuckDuckGo heeft deze video geblokkeerd om te voorkomen dat Facebook je kan volgen
We hebben voorkomen dat Facebook je volgde toen de pagina werd geladen. Als je deze inhoud deblokkeert, kan Facebook je activiteit zien. Meer informatie

(Video verwijderd? Klik hier...)

Dit gaat toch nooit gebeuren

Schoof antwoordde dat dit een agressieoorlog is en dat Nederland de volle steun aan Oekraïne geeft om ervoor te zorgen dat het weerstand kan bieden, het liefst Rusland kan terugdringen, zodat er vanuit een andere positie onderhandelingen kunnen plaatsvinden.

Baudet wees de premier erop dat Rusland een overmacht heeft als het gaat om de productie van wapens, militairen, kennis van het terrein, internationale bondgenoten, enzovoorts.

“Er is toch geen enkele reële situatie te bedenken waarin de NAVO dit gaat winnen? Zelfs al zou het de meest rechtvaardige oorlog in de wereld zijn, dan moet je toch constateren dat hier een vrachtwagen met 100 kilometer per uur van links komt. Theoretisch gezien heb ik misschien voorrang, maar ik ga toch even stoppen. Want je wint het niet, nooit! Dit gaat toch nooit gebeuren.”

Red wat er te redden valt

“Hoe langer die oorlog duurt, hoe meer geld het kost, hoe meer doden er vallen en hoe zwakker het Westen wordt. Nu om tafel, dat zou ik zeggen. Red wat er te redden valt. Zo meteen is er helemaal geen onderhandelingspositie meer over. Odessa gaat ook naar Rusland. Misschien zeggen ze: ‘Weet je wat, we pakken Kiev ook. We pakken Moldavië ook. We hebben er geen zin meer in’. Dat is volgens mij wat je gaat riskeren. Je krijgt nu geen betere onderhandelingspositie. Integendeel, die gaat helemaal niet komen. Die is niet eens meer in zicht,” merkte Baudet op.

Dat is precies wat we willen voorkomen met de steun aan Oekraïne tegen de Russische agressieoorlog, stelde Schoof.

Baudet vroeg hem op welke wijze hij verwacht dat de militaire machtsbalans gekeerd gaat worden.

De premier herhaalde nog een keer dat de ‘Russische agressieoorlog’ gestopt moet worden. “Dat kan niet op een andere manier dan door nu duidelijk ook een militaire vuist te maken tegen de Russische agressie. Anders kan dit nooit goed aflopen, in het belang van een vrij en veilig Europa en een vrij en veilig Nederland.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

‘Je wint het niet, nooit!’ Baudet dwingt premier Schoof tot reality check

  Het kabinet is bereid volgend jaar meer geld uit te trekken voor Oekraïne als dat nodig blijkt. Het zou daar ‘echt zonder meer positief na...