vrijdag 4 oktober 2024

Terwijl alle ogen gericht zijn op de oorlog in het Midden-Oosten stort het front in Oekraïne in


 Terwijl de dreigende oorlog tussen Israël en Iran het nieuws domineert, boekt Rusland zijn snelste opmars sinds twee jaar in Oost-Oekraïne.

Woensdag kondigde het Oekraïense leger aan zijn soldaten terug te trekken uit Voehledar, waar ze sinds het begin van de oorlog stand hielden. Om soldaten en militaire goederen te sparen, hebben we onze strijdkrachten opgeroepen zich terug te trekken uit Voehledar, liet het leger weten.

Zelfmoordmissies

De Oekraïense mijnstad, die een ‘vesting’ werd genoemd, is inmiddels volledig ingenomen door de Russen. Het verlies van de frontstad komt hard aan in Oekraïne. Er verschenen beelden van Russische soldaten die op een gebouw in de stad met vlaggen zwaaiden.

Veel Oekraïense strijdkrachten waren op eigen initiatief al weggetrokken uit het gebied. Dat deden ze te voet, omdat er geen officiële evacuatie mogelijk was. Ook heerst onder de militairen veel onvrede omdat de Oekraïense autoriteiten zo lang hebben gewacht met evacueren. Soldaten klagen dat ze op ‘zelfmoordmissies’ worden gestuurd.

Belangrijke logistieke knooppunten

Rusland wil na de inname van Voehledar verder oprukken richting het noorden, om daar belangrijke logistieke knooppunten als Koerachove en Pokrovsk te bereiken. Russische troepen bevinden zich op slechts enkele kilometers van Pokrovsk. Als die stad valt, valt hoogstwaarschijnlijk de gehele regio Donetsk.

Het verlies van Voehledar zal de verdediging van doorvoerpunt Pokrovsk bemoeilijken en de Russische aanvoerlijnen versterken, aldus Oekraïense soldaten.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...