vrijdag 29 september 2023

Explosie van bedwantsen in Parijs, en ze zitten echt overal: overheid gaat actie ondernemen

 

Na meldingen van de aanwezigheid van bedwantsen in cinemazalen, treinwagons en op de internationale luchthaven Charles de Gaulle, bindt Frankrijk de strijd aan tegen de vervelende insecten.

 wver tg nd

Bron: BFMTV, Le Parisien, Le Figaro, Belga

Vandaag om 17:27

Bedwantsen komen af op je lichaamswarmte, steken hun snuit in je huid, spuiten er wat antistollingsstof in en zuigen zich vol met je bloed. De kleine insecten dragen geen ziektes over op mensen, maar zorgen voor jeukende bultjes en uitslag op de huid. Vaak zitten ze in warme, donkere plaatsen zoals de naden van een matras.

De voorbije weken blijkt Parijs te kampen met een explosie van bedwantsen, volgens Franse media niet alleen in schimmige hotelkamers, maar ook in ziekenhuizen, bioscopen en zelfs op de trein. De diertjes zouden hun eitjes onder meer leggen in de voering van de stoelen, meldt Le Figaro.

TGV

Intussen gaan er op sociale media beelden rond van het ongedierte in treinen, bijvoorbeeld op de TGV tussen Marseille en Parijs. Ook een machinist van lijn 8 van de Parijse metro maakte melding van bedwantsen. Volgens Le Parisien heeft de RATP, de vervoerder van de Parijse metro, het betreffende toestel apart gezet voor een schoonmaakbeurt. Bij een grondig onderzoek werden er echter geen bedwantsen aangetroffen, meldt de website van de krant 20 Minutes.

LEES OOK Bedwantsen zorgen voor plaag in Parijse metro

De Franse vakbonden hebben opgeroepen om trein- en metrotoestellen goed te controleren en zo nodig te reinigen. Het stadsbestuur van Parijs heeft deze week de hulp ingeroepen van de Franse regering om de plaag in de hoofdstad aan te pakken.

Operatiekamer

Daar lijkt de regering nu gehoor aan te geven. De Franse minister van Transport Clément Beaune liet vrijdag weten via X, het vroegere Twitter, dat hij volgende week zal samenzitten met de openbaarvervoermaatschappijen om “meer actie te ondernemen” tegen bedwantsen en reizigers te “beschermen”.

Eerder werden er meldingen gedaan van bedwantsen in een bioscoop in Bercy en zelfs in operatiekamers van ziekenhuizen Boulogne-sur-Mer en Lyon. Er komen ook regelmatig meldingen vanuit kinderdagverblijven, scholen en kantoren.

We reizen steeds meer, waardoor de diertjes zich vlotter kunnen verspreiden. En omdat onze huizen beter geïsoleerd zijn en de temperatuur binnen nog zelden onder de 15 graden zakt, kunnen ze makkelijker overleven.

Bron:  https://www.gva.be/cnt/dmf20230929_95570476    

 

 

Bedwantsen zorgen voor plaag in Parijse metro

Dat steden te kampen hebben met ongedierte is geen verrassing, maar nu heeft Parijs te maken met een explosie van bedwantsen. En niet alleen in schimmige hotelkamers, maar ook in ziekenhuizen, bioscopen en zelfs de trein en metro, zo melden Franse media.

nd

29/09/2023 om 08:25

 

LEES OOK. Zalen blijven gesloten en bezoekers zeggen hun abonnement op: kopzorgen na invasie van bedwantsen in Franse bioscopen

Zo maakte een machinist van lijn 8 van de Parijse metro melding van bedwantsen. Volgens Le Parisien heeft de RATP, de vervoerder van de Parijse metro, de melding ontvangen maar zij wil nog niet zeggen of het echt om bedwantsen gaat. Het betreffende toestel is apart gezet voor een schoonmaakbeurt. De gemeente Parijs heeft intussen de hulp gevraagd van de Franse regering om de plaag in de stad aan te pakken.

Ondertussen gaan er op sociale media beelden rond van het ongedierte in treinen, waaronder in de TGV tussen Marseille en Parijs. De Franse vakbonden hebben de vervoerders opgeroepen om alle toestellen goed te controleren en zo nodig te reinigen. De diertjes zouden hun eitjes leggen in de voering van de stoelen, zo meldt Le Figaro.

Eerder werden er meldingen gedaan van bedwantsen in een bioscoop in Bercy en zelfs in de operatiekamers van ziekenhuizen in onder andere Boulogne-sur-Mer en Lyon. Tevens komen er regelmatig meldingen vanuit kinderdagverblijven, scholen en kantoren. Volgens een recent onderzoek heeft 1 op de 10 huishoudens in Frankrijk last van bedwantsen. Daarbij lijkt inkomen, woonplaats en sociale klasse geen enkele rol te spelen. Waar mensen zijn, zijn bedwantsen zo lijkt het.

Bedwantsen zijn kleine insecten (1 mm tot 6 mm) die voeden zich met het bloed van mens en dier. Ze zouden geen ziektes kunnen veroorzaken bij mensen, maar wel zorgen voor jeukende bultjes en uitslag op de huid, aldus het RIVM. Meestal zitten de bedwantsen in warme, donkere plaatsen zoals de naden van het matras. De aanpak van bedwantsen kan erg lastig zijn, aldus de GGD.

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20230929_94530429

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...