donderdag 26 oktober 2023

FVD weet te voorkomen dat WHO-verdragswijziging stilzwijgend en automatisch wordt goedgekeurd


Het kabinet wilde een uitvoeringsverdrag waarmee de Internationale Gezondheidsregeling van de WHO wordt gewijzigd, snel en stilzwijgend goedkeuren. De gewijzigde Gezondheidsregeling – die bindend is – zou op 31 mei volgend jaar van kracht worden.

Forum voor Democratie heeft daar een stokje voor gestoken door er een debat over af te dwingen.

Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) lichtte eerder toe dat de wijziging van de Gezondheidsregeling inhoudt dat de WHO meer macht krijgt en dat de lidstaten, waaronder Nederland, minder macht krijgen.

Vooralsnog niet akkoord

“Wij zijn daar mordicus tegen,” benadrukte Van Houwelingen.

De regering was al akkoord gegaan. Oud-minister Hoekstra schreef: “Ik heb de eer u mede te delen dat de regering het voornemen heeft om in te stemmen met het uitvoeringsverdrag.”

Op initiatief van FVD is de eerste WHO-verdragswijziging onthamerd. Woensdag heeft Van Houwelingen van het ministerie van VWS vernomen dat Nederland naar aanleiding hiervan de WHO inmiddels heeft laten weten (vooralsnog) hiermee niet akkoord te gaan.

“Goed nieuws!”

Dit zijn nu eens echt belangrijke kwesties

In de brief waarmee de WHO-verdragswijziging is onthamerd, schrijven Van Houwelingen en 29 andere Kamerleden dat ze verzoeken om de op 28 mei 2022 door de 194 leden van de WHO aangenomen wijzigingen van de Internationale Gezondheidsregeling voor uitdrukkelijke goedkeuring aan de Kamer voor te leggen.

FVD kreeg hierbij steun van de PVV, de partij van Wybren van Haga, SGP en BBB.

Van Houwelingen krijgt veel positieve reacties. Zo schrijft het Overijsselse Statenlid Remco Roelofs (FVD): “Dit zijn nu eens echt belangrijke kwesties. Chapeau dat je dit er niet zomaar doorheen hebt laten glippen.”

Sociaalwetenschapper Laurens Buijs voegt toe: “Uitstekend oppositiewerk.”

https://www.ninefornews.nl/fvd-weet-te-voorkomen-dat-who-verdragswijziging-stilzwijgend-en-automatisch-wordt-goedgekeurd/

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...