donderdag 26 oktober 2023

Nederlandse politicus Thierry Baudet op het hoofd geslagen net voor zijn lezing in Gent, aanvaller door politie afgevoerd.


Thierry Baudet wordt bij aankomst aan de Universiteit Gent aangevallen door een man met een paraplu.

Beeld Didier Verbaere

De omstreden Nederlandse politicus Thierry Baudet heeft een slag tegen het hoofd gekregen vlak voor een lezing aan de UGent. De voorzitter van Forum voor Democratie mocht na veel discussie een openingslezing geven voor het KVHV, een rechts-conservatieve studentenvereniging.

FEMKE PEETERS en DIDIER VERBAERE26 oktober 2023, 20:40

Na veel ophef en een tussenkomst van de Raad van State mocht Thierry Baudet vanavond in gebouwen van de UGent een lezing houden voor de rechts-conservatieve studentenvereniging KVHV. Meteen nadat bekend gemaakt werd dat hij zijn lezing in de UGent-gebouwen zou geven, werd een tegenbetoging aangevraagd. Zo’n 20 mensen kwamen samen om te protesteren.

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Ondanks goede beveiliging kon een man naar Baudet lopen en hem met een oranje paraplu op het hoofd slaan. De aanvaller werd geneutraliseerd door iemand van de security. De man schreeuwde antifascistische leuzen, onder meer tegen Poetin, en werd gearresteerd.

Baudet werd in veiligheid gebracht, maar raakte niet ernstig gewond. De lezing is toch kunnen doorgaan en ging om iets na 20 uur van start in een auditorium van de Gentse universiteit. Er zijn zo’n 300 luisteraars aanwezig, onder wie ook Dries Van Langenhove.

Beeld Didier Verbaere



FVD-voorman Thierry Baudet werd bij aankomst voor een lezing aan de universiteit van Gent aangevallen door een man. Op beelden is te zien hoe hij hard wordt geslagen met een paraplu.

De universiteit gaf aanvankelijk geen toestemming voor de lezing, maar zwichtte op last van de rechter.

Baudet was uitgenodigd door studentenvereniging KVHV. Het universiteitsbestuur weigerde toestemming te geven omdat het de veiligheid niet zou kunnen waarborgen. De studentenvereniging stapte naar de Belgische Raad van State en werd in het gelijk gesteld.

Rechtse politici zijn opgejaagd wild

Veel mensen reageren geschokt op het incident. “Wat een walgelijke laffe aanval op Thierry Baudet en daarmee op onze vrije democratische samenleving,” zegt Kamerlid Wybren van Haga (BVNL). “Geweld en intolerantie moeten keihard bestreden worden.” Van Haga wenst hem veel sterkte.

“Politie staat erbij en kijkt ernaar,” merkt het Vlaamse parlementslid Filip Dewinter op. “Hoe dikwijls hebben we dit al meegemaakt? Na de IS-aanslag weeral blamage voor onze veiligheidsdiensten. Rechtse politici zijn opgejaagd wild.”

Voorzitter van Vlaams Belang Jongeren Filip Brusselmans voegt toe: “Dit is onaanvaardbaar, of je het nu eens of oneens bent met Baudet. Links radicaliseert. In rap tempo.”

Totale schande

“Beangstigend,” zegt auteur en spreker Hans van Tellingen (BVNL). “Maar FVD is ‘het gevaar’ hoor,” schrijft oud-Statenlid DaniĆ«l Osseweijer.

Fractievoorzitter van FVD in de gemeente Westland Jasper van der Voort roept op: “Dit krijg je na constante demonisering. De haatcampagne moet stoppen!”

Kamerlid Harm Beertema (PVV) spreekt van ‘een totale schande’. “Waarom kon de Gentse politie dit niet voorkomen? Waarom hadden die geen idee van de dreiging? Onbegrijpelijk.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...