woensdag 24 januari 2024

Je kunt straks opnieuw worden uitgesloten als je geen digital ID-wallet wil gebruiken: ‘Mooi is dat’


Dinsdag was er een technische briefing in de Tweede Kamer over de Europese digitale identiteit, oftewel digital ID. Pepijn van Houwelingen (FVD) was erbij om de aanwezige ambtenaren het hemd van het lijf te vragen.

Tijdens de briefing kreeg hij op een gegeven moment een opmerkelijk antwoord. Er is altijd op gehamerd dat een digitale identiteit vrijwillig is. Van Houwelingen vroeg of de vaccinatiestatus in de toekomst onderdeel zou kunnen worden van zo’n ID-wallet.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Niet verboden en daarmee ook mogelijk

Gebruikers van de wallet kunnen zeggen dat ze een bepaald attest kunnen toevoegen. De vraag is of het verboden zou zijn dat een toe te voegen attest bijvoorbeeld medisch zou zijn. Dat is naar mijn weten niet verboden en daarmee ook mogelijk, antwoordde Mark Vermeer, directeur digitale overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is dus niet uitgesloten dat vaccinatiebewijzen toegevoegd worden als attest aan de wallet, en dat burgers die geen ID-wallet willen gebruiken – net als met de coronapas – opnieuw kunnen worden uitgesloten.

Mooi is dat

Van Houwelingen schreef aan het einde van de briefing op X: “Mooi is dat, naar aanleiding van vragen van Don Ceder en mij erkennen de ambtenaren in de technische briefing zojuist dat niet uitgesloten kan worden dat bedrijven burgers straks weigeren die geen Europese wallet willen gebruiken.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...