zaterdag 2 maart 2024

Dit is hoe Rusland kan terugslaan als het Westen activa in beslag neemt

 maart 1, 2024   4

 

    attiliovaccaro / Pixabay

Rusland zou represailles kunnen nemen als het Westen beslag legt op bezittingen, omdat het de bezittingen van verschillende buitenlandse bedrijven, die weigerden in Rusland te opereren, onder curatele heeft gesteld. De waarde van deze bedrijven wordt geschat op ongeveer 288 miljard dollar, schrijft Greatgameindia.

Russische activa ter waarde van meer dan $300 miljard werden in 2022 overzee vergrendeld als gevolg van de Oekraïense crisis die uitmondde in een volwaardig proxyconflict tussen de NAVO en Rusland. Westerse autoriteiten hebben gedreigd om dit geld naar Oekraïne te sturen voor “wederopbouw”. Toonaangevende economen uit Rusland leggen uit waarom dat een verschrikkelijk idee is.

De nieuwe Amerikaanse sancties die aan Rusland zijn opgelegd in reactie op het overlijden van oppositieleider en anticorruptie kruisvaarder Alexey Navalny bedreigen India’s olietoevoer vanuit Rusland.

Om het Oekraïense verzet en de wederopbouw op lange termijn te ondersteunen, heeft minister van Financiën Janet Yellen er bij de leden van de westerse “coalitie” tegen Moskou op aangedrongen om “een manier te vinden om de waarde van de geïmmobiliseerde activa [van Rusland] vrij te maken.

“IK GELOOF DAT ER STERKE INTERNATIONALE JURIDISCHE, ECONOMISCHE EN MORELE ARGUMENTEN ZIJN OM VERDER TE GAAN. DIT ZOU EEN BESLISSENDE REACTIE ZIJN OP DE ONGEKENDE BEDREIGING VAN DE MONDIALE STABILITEIT DOOR RUSLAND,” ZEI YELLEN DINSDAG TIJDENS EEN BIJEENKOMST VAN DE MINISTERS VAN FINANCIËN EN CENTRALE BANKPRESIDENTEN VAN DE G20 IN SAO PAULO, BRAZILIË.

In antwoord op vragen over de mogelijke risico’s die een ongebruikelijke stap als deze zou vormen voor de status van de dollar als de facto mondiale reservemunt, verklaarde Yellen dat het “extreem onwaarschijnlijk” is dat de dollar daaronder zou lijden. Ze verzekerde dat “er echt geen alternatieven zijn voor de dollar, euro en yen”.

Nu de wens van Westerse landen om de Oekraïense proxyoorlog tegen Rusland aan te wakkeren faalt, is Yellen de meest recente prominente Westerse functionaris die voorstelt om door te gaan met de inbeslagname van Russische tegoeden. Moskou heeft de goedkeuring door de Europese Unie van een wetsvoorstel eerder deze maand, dat Brussel toestaat om meevallers uit Russische tegoeden bij Europese banken op te nemen en in Oekraïne te gebruiken, een duidelijke “diefstal” genoemd die juridische gevolgen zal krijgen.

 

Zowel onafhankelijke economische analisten als Russische autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het voorstel van Yellen. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov verklaarde dat Moskou bereid is om op dit soort westerse financiële oorlogsvoering te reageren met een “symmetrische” respons.

“WIJ HEBBEN NIET MINDER BEVROREN TEGOEDEN DAN WESTERSE LANDEN”, ZEI SILUANOV MAANDAG IN EEN INTERVIEW. “ELKE ACTIE TEGEN ONZE TEGOEDEN ZOU EEN SYMMETRISCHE REACTIE KRIJGEN.”

Mechanisme voor lik-op-stuk reactie bestaat al

Dr. Andrei Kolganov, hoofdonderzoeker aan het Instituut voor Economie van de Russische Academie van Wetenschappen en professor economie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, zei dat de plannen van het Westen om activa in beslag te nemen dwaas waren omdat “Rusland al conservatoir beslag heeft gelegd op de activa van verschillende buitenlandse bedrijven die weigerden in Rusland te opereren.”

De professor wees erop dat dit middel al was gebruikt tegen bezittingen van het Finse energiebedrijf Fortum en van buitenlandse investeerders die een aandeel hadden in Baltika Beer Company.

“Dus in principe is het mechanisme voor de confiscatie van buitenlandse activa al uitgewerkt. De overgang van conservatoir beslag naar confiscatie is in principe een vrij eenvoudige technische procedure. De hoeveelheid activa die ‘bevroren’ zijn op het grondgebied van de Russische Federatie, of die bevroren kunnen worden, wordt nu geschat op ongeveer 288 miljard dollar”, legt Kolganov uit.

De professor verwoordde het als volgt: Rusland heeft een aanzienlijk deel van de westerse activa, die, als de VS en hun bondgenoten doorgaan met hun confiscatie, “niet zullen ontsnappen naar het Westen, maar hier in Rusland zullen werken, omdat we het in de eerste plaats hebben over investeringen in de productiesector.”

Daarna kunnen deze bezittingen aan de Russische regering worden gegeven of aan Russische privé-eigenaren worden overgedragen, die ze dan op dezelfde manier kunnen gebruiken als voorheen.

De resultaten van westerse bedrijven zouden ernstig worden beïnvloed als hun bezittingen in Rusland in beslag zouden worden genomen. Daarom zouden ze kunnen proberen druk uit te oefenen op de regeringen van zowel Rusland als hun thuislanden om te voorkomen dat hun kapitaal in beslag wordt genomen.

 

“WE HEBBEN VEEL BUITENLANDSE BEDRIJVEN DIE IN RUSLAND WERKEN, OOK BEDRIJVEN UIT ZOGENAAMDE ONVRIENDELIJKE LANDEN. ER WERKEN HIER ALLEEN AL MEER DAN 50 AMERIKAANSE BEDRIJVEN VAN BEHOORLIJKE OMVANG EN VEEL EUROPESE BEDRIJVEN,” ZEGT DR. GEORGY OSTAPKOVICH, DIRECTEUR VAN HET CENTRUM VOOR MARKTONDERZOEK VAN HET INSTITUUT VOOR STATISTISCH ONDERZOEK EN KENNISECONOMIE VAN DE HOGERE ECONOMISCHE SCHOOL VAN RUSLAND.

Sorry Yellen, inbeslagname van activa zal de Russische economie niet doen crashen

Hoewel een inbeslagname van de Russische tegoeden in het buitenland onaangenaam kan zijn, zou het volgens Kolganov de economie van het land niet vernietigen omdat Moskou internationale betalingen kan blijven doen met behulp van zijn aanzienlijke en robuuste inkomsten uit buitenlandse valuta door zijn handel te verschuiven naar opkomende landen. De professor verduidelijkte dat de bevroren tegoeden bij Westerse banken reserves zijn, die “sowieso niet actief werden gebruikt voor internationale handel en internationale betalingen.”

“VOOR PARTICULIERE BEDRIJVEN ZOU DE INBESLAGNAME VAN TEGOEDEN EEN BEHOORLIJK GROOT GAT SLAAN IN HUN INKOMSTEN EN BUDGETTEN. DAAROM ZOU HET EEN NOGAL GEVOELIGE MAATREGEL ZIJN ALS RUSLAND ZIJN TOEVLUCHT MOEST NEMEN TOT DEZE MAATREGEL ALS REACTIE OP DE INBESLAGNAME VAN ZIJN ACTIVA”, VOEGDE DE ECONOOM ERAAN TOE.

Dr. Ostapkovich benadrukt dat Moskou, om te voorkomen dat bevriende naties en bedrijven die zaken doen in Rusland zich geïntimideerd voelen, voorzichtig moet zijn en een strategisch oordeel moet vellen bij de beslissing welke buitenlandse activa het zal confisqueren.

“ELKE OPERATIE VAN DE KANT VAN RUSLAND MOET PLAATSVINDEN MET BEHULP VAN JURIDISCHE DIENSTEN, DAT WIL ZEGGEN VIA DE RECHTBANK”, ALDUS DE ERVAREN ECONOOM. “WE ZIJN EEN RECHTSSTAAT EN KUNNEN ZE NIET ZOMAAR SLUITEN, WANT ZE ZULLEN NATUURLIJK NAAR DE RECHTER STAPPEN. BOVENDIEN ZULLEN ZE NAAR DE RECHTBANK IN LONDEN STAPPEN, DIE OORDEELT VOLGENS DE ANGELSAKSISCHE WET. DIT IS JURISPRUDENTIE. ZE ZULLEN OP ZOEK GAAN NAAR EEN PRECEDENT.”

Ostapkovich benadrukte dat Moskou rekening moet houden met een touwtrekkerij op het wereldtoneel over de inbeslagname van bezittingen door het Westen en de reactie van Rusland daarop.

Pandora’s doos met schade aan de dollar

De Russische minister van Financiën besprak in een interview de mogelijke verschuiving onder de ontwikkelingslanden in de wereld, vooral China, van westerse naar nieuwe valuta.

 

“DE CHINEZEN VERMINDEREN HUN BEZIT AAN AMERIKAANSE EFFECTEN. DIT IS EEN GEVOLG VAN WAT ER GEBEURT [MET RUSLAND, RED.] DE BETROUWBAARHEID VAN DE DOLLAR EN DE EURO IS ONDERMIJND,” ZEI SILUANOV.

Kolganov was het er ook mee eens dat de beslissing om beslag te leggen op de activa van een grote economie als Rusland de reputatie van de dollar en de euro mogelijk ernstig kan schaden, ook al is het misschien nog te vroeg om over de ineenstorting van deze valuta’s te spreken.

“HET AANDEEL VAN DE YUAN IN INTERNATIONALE TRANSACTIES IS DE AFGELOPEN TWEE JAAR VERDUBBELD, MAAR VERDUBBELD TOT SLECHTS ONGEVEER 4,6 PROCENT VAN HET TOTAAL. DIT IS GEEN ENORM BEDRAG, MAAR TOCH IS ER SPRAKE VAN EEN OPWAARTSE TREND. HET AANDEEL VAN ROEBELS IN INTERNATIONALE BETALINGEN IS OOK TOEGENOMEN, VOORNAMELIJK IN DE VORM VAN BETALINGEN MET ONS LAND…TOCH ZAL ER NATUURLIJK EEN GELEIDELIJKE VERSCHUIVING VAN DE DOLLAR PLAATSVINDEN. OMDAT WE HET HIER NIET ALLEEN HEBBEN OVER DE CONFISCATIE VAN ACTIVA, DIE HET VERTROUWEN IN BETALINGEN IN RESERVEVALUTA’S ZAL ONDERMIJNEN. OMDAT ELK LAND EN ELKE CENTRALE BANK ZICH BEDREIGD KAN VOELEN DAT ALS DE GEOPOLITIEKE SITUATIE VERANDERT, ZE OP EEN VERGELIJKBARE MANIER BEHANDELD KUNNEN WORDEN.”

Het probleem wordt nog verergerd door het feit dat zowel Europa als de Verenigde Staten te maken hebben met een afname van het vertrouwen in de binnenlandse economie. Vooral de Verenigde Staten worden hierdoor getroffen, omdat hun schuldenlast uit de hand loopt, wat volgens Kolganov uiteindelijk kan leiden tot grote schokken in het hele mondiale valutasysteem.

Recept voor actie

Volgens Ostapkovich kan Moskou nu al actie ondernemen tegen de Europeanen vanwege een Brusselse wet die de inbeslagname en het gebruik van rente op Russische tegoeden die bij Westerse banken zijn bevroren toestaat. Als de EU doorgaat met de inbeslagnames, kan Moskou ook beginnen met het inhouden van dividenden en rente van Europese bedrijven die zaken doen in Rusland.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/dit-is-hoe-rusland-kan-terugslaan-als-het-westen-activa-in-beslag-neemt/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...