zaterdag 13 april 2024

Voorzitter van Belgische zorgverzekeraar promoot euthanasie als oplossing voor vergrijzing

 april 13, 2024   21

   TheDigitalArtist / Pixabay

Luc Van Gorp, voorzitter van de  Christelijke Mutualiteit (CM), heeft zelfmoord gepromoot voor ouderen die “levensmoe” zijn en beschreef ouderen schokkend als een “berg vlees” die “begint te stinken.”

De voorzitter van het grootste ziekenfonds van België heeft euthanasie gepromoot als oplossing voor het vergrijzingsprobleem van het land, schrijft Andreas Wailzer.

Luc Van Gorp, hoofd van Christelijke Mutualiteit (CM), wees erop dat het aantal 80-plussers in België tegen 2050 zal verdubbelen tot 1,2 miljoen, wat een grote financiële druk legt op de gezondheidszorg en verzekeringsmaatschappijen.

Volgens De Specialist zei Van Gorp dat het probleem niet kan worden opgelost met meer geld en riep hij op tot “een radicaal andere aanpak.”

“Artsen en andere gezondheidswerkers doen nu hun uiterste best om iedereen langer te laten leven, maar met welk doel? Langer leven is toch geen doel op zich? Het moet in de eerste plaats gaan om de vraag: hoe lang kan ik leven met kwaliteit [van leven].”

“Hoe zit het met de categorie ouderen die maximale zorg krijgen, maar nog steeds niet de kwaliteit van leven hebben die ze willen? Die vraag wordt veel te weinig gesteld,” stelde hij.

Van Gorp zei dat er naast de huidige euthanasiewet “ook een zachtere vorm zou moeten zijn voor mensen die het gevoel hebben dat hun leven voltooid is” en voegde eraan toe dat “veel ouderen levensmoe zijn.”

In plaats van het proces zelfmoord te noemen, wat negatieve connotaties heeft, zou hij het “liever: leven teruggeven noemen.”

“Ik weet dat het gevoelig ligt, maar we moeten dat debat echt durven voeren.”

 

Van Gorp beweerde verder dat de kosten van de zorg voor mensen – menselijke wezens wiens leven een intrinsieke, door God gegeven waarde heeft ongeacht enig lijden – tegen het einde van hun leven misschien niet de moeite waard zijn, waarbij hij “dure medicatie” voor kankerpatiënten aanhaalde.

In een veelzeggende opmerking gebruikte de directeur de metafoor van een “berg vlees” die begint te stinken om oudere burgers te beschrijven.

“Ik vergelijk de ouder wordende mensen wel eens met een berg vlees,” zei hij. “Die berg komt eerst in de gezondheidszorg terecht. Artsen en ziekenhuizen gaan ermee aan de slag en verdienen er goed aan. Maar zodra dat vlees begint te stinken, schuiven ze het door naar de ouderenzorg. Maar vergrijzing is niet alleen de verantwoordelijkheid van de mensen die in de ouderenzorg werken.”

Hoewel verschillende linkse en liberale politici sympathiek staan tegenover de ideeën van Van Gorp, is christendemocratisch leider Sammy Mahdi volgens VRT NWS tegen de plannen en zegt: “Als iemand levensmoe is en het gevoel heeft dat hij in de weg staat en geen bezoek meer krijgt, dan falen we als samenleving.”

Van Gorp herhaalde zijn ideeën in een interview met de krant De Morgen, waarin hij stelde:

De vraag naar zorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. Als we gewoon blijven doen zoals we nu doen, gaan we een regelrechte zorgcrash tegemoet. We kunnen dit alleen voorkomen als we kiezen voor een radicaal andere aanpak, vanuit een gezonde samenleving die kwaliteit van leven voorop stelt in plaats van kwantiteit.

“Talloze zorgverleners hebben al lang aangegeven dat het zo niet verder kan,” zei hij. “Er zijn simpelweg niet genoeg professionele handen over om alle zorg te leveren. En als samenleving creëren we te weinig ruimte om te zorgen voor diegenen die ons het meest dierbaar zijn.”

 

In 2002 was België het tweede land na de Tweede Wereldoorlog dat euthanasie legaliseerde. In 2014 werd het het eerste land dat de leeftijdsbeperking op euthanasie afschafte. Op dit moment staat het euthanasie toe voor minderjarigen die lijden aan een vermeende “terminale” ziekte, zogenaamd dicht bij de dood zijn of lijden aan chronische pijn en toestemming hebben van ouders en artsen.

In 2018 onthulde een overheidsrapport dat tussen 2016 en 2017 drie minderjarigen dodelijke injecties kregen.

Het aantal legale euthanasiegevallen per jaar is sinds de legalisering in 2002 gestaag gestegen tot bijna 3.000 gevallen in 2022.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/voorzitter-van-belgische-zorgverzekeraar-promoot-euthanasie-als-oplossing-voor-vergrijzing/

 

Nederland begint met euthanasie van gehandicapten om ‘de planeet te redden’

Artsen in Nederland hebben het bevel gekregen om te beginnen met het euthanaseren van burgers met autisme en andere lichte handicaps, zonder angst voor vervolging, zelfs als de patiënt niet langer aangeeft te willen sterven, bericht Thepeoplesvoice. Ongeveer 40 mensen die als autistisch of verstandelijk gehandicapt werden geïdentificeerd, kregen tussen 2012 en 2021 gedwongen euthanasie … Meer lezen overNederland begint met euthanasie van gehandicapten om ‘de planeet te redden’

Frontnieuws

https://www.frontnieuws.com/nederland-begint-met-euthanasie-van-gehandicapten-om-de-planeet-te-redden/

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...