zaterdag 13 april 2024

Allen voor één en één voor allen

 april 13, 2024   6

 

    CuriousHunter / Pixabay

Rusland, China en Iran hebben nu de facto een militaire en economische alliantie gevormd – wat ze liever een “partnerschap” noemen.

In het geval van Rusland en China is er een alomvattend partnerschap met een volledig spectrum ontstaan: militair, economisch en monetair, schrijft William Schryver.

De handel tussen Rusland en China is zowel kwantitatief als kwalitatief geëxplodeerd.

Belangrijk is dat de handel voor het overgrote deel in roebels en renminbi wordt verrekend. Het gebruik van de dollar en zijn internationale mechanismen wordt agressief afgebouwd.

Rusland en China voeren nu regelmatig gezamenlijke marine- en luchtpatrouilles uit in het westelijke deel van de Stille Oceaan, van Alaska tot de Zuid-Chinese Zee.

Rusland, China en Iran houden regelmatig gezamenlijke oefeningen in de Arabische Zee. Deze oefeningen zijn de afgelopen jaren zowel in omvang als in frequentie toegenomen.

Zowel Rusland als China investeren grote sommen kapitaal in Iran, veel daarvan in de energiesector en in ambitieuze transportprojecten om snelle en efficiënte handelscorridors aan te leggen die China, Iran en Rusland met elkaar verbinden als primaire knooppunten van Euraziatische handel.

De overdracht van wapens en technologie tussen de drie landen heeft een ongekend niveau bereikt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, heeft net enkele dagen besprekingen afgerond met Chinese leiders, waaronder Wang Yi en Xi Jinping. In zijn verslag van de gesprekken vatte het vlaggenschip mediaorgaan van de Chinese regering, Global Times, de huidige staat van de relatie tussen Rusland en China samen (in de woorden van de prominente CPC-commentator Li Haidong):

“China en Rusland zullen zich niet richten op een derde partij, maar als hegemonische krachten China en Rusland bedreigen, of de wereldvrede bedreigen, zullen China en Rusland samen staan en vechten om hun eigen belangen te beschermen en samen de wereldvrede veilig te stellen.”

Het wordt steeds duidelijker dat Rusland, China en Iran inzien dat een aanval op één van hen een existentiële bedreiging voor hen allen zou vormen. De strategische belangen van alle drie de landen zijn nu onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het belangrijkste is dat ze verenigd zijn in één allesoverheersend strategisch doel: het ontmantelen van de heerschappij van het lang heersende Anglo-Amerikaanse rijk.

Natuurlijk is de snel tanende wereldhegemoon niet geneigd om zonder slag of stoot afstand te doen van zijn troon. Welke vorm dat gevecht aanneemt valt nog te bezien. Maar als het imperium zijn zogenaamde “op regels gebaseerde internationale orde” met wapengeweld probeert te behouden, is het essentieel om deze onbetwistbare realiteit te begrijpen:

Om de Verenigde Staten oorlog te laten voeren tegen één van Rusland, China of Iran, zou het nodig zijn om elke belangrijke Amerikaanse basis op de planeet te ontruimen om genoeg militaire macht te hebben om de missie uit te voeren.
In een vermeende oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran zouden zowel Rusland als China Iran actief steunen. Ik suggereer niet dat Russische of Chinese troepen aan de zijde van de Iraniërs zouden vechten – hoewel dat zou kunnen gebeuren. Maar het zou waarschijnlijk niet nodig zijn. Iran zou gewoon worden aangevuld met wapens en andere logistieke benodigdheden van beide partners – en heel misschien onder hun nucleaire paraplu worden gebracht in een expliciete daad van afschrikking.

Bovendien zouden Rusland en China, als gevolg van de verzwakking van de Amerikaanse troepenmacht in Europa en het westelijk deel van de Stille Oceaan in een poging om Iran militair te onderwerpen, in staat worden gesteld om enorme druk uit te oefenen op de westerse logistiek, handel en politieke invloed in die regio’s. Dit wil niet suggereren dat China zijn troepenmacht in Europa en het westelijk deel van de Stille Oceaan zou verzwakken. Dit wil niet zeggen dat China Taiwan zou binnenvallen of dat Rusland de Baltische staten of Polen zou binnenvallen. Ze hoeven alleen maar hun dominante invloed uit te oefenen in wat voorheen werd beschouwd als onaantastbare Amerikaanse imperiale domeinen in Oost-Azië en Europa.

Het imperium is zo uitgedund en het potentieel voor machtsprojectie is zo verwaterd dat zelfs het voeren van één grote oorlog genoeg zou zijn om het hele kaartenhuis in elkaar te laten storten.

Dit is de harde realiteit waar de meesters van het imperium nu mee geconfronteerd worden, en geen enkele hoeveelheid mythologie over de “grenzeloze” macht die ze tot hun beschikking hebben kan daar iets aan veranderen.

Er is een enorm verschil tussen ingebeelde macht en het werkelijke vermogen om macht te projecteren en te behouden tegen de tegenstanders die het Amerikaanse leger nu onder ogen moet zien en moet verslaan om het einde van de Amerikaanse wereldhegemonie te voorkomen of zelfs maar zinvol uit te stellen.

En voor zover Rusland, China en Iran vastbesloten zijn om alles voor één en één voor allen te doen, vertegenwoordigen zij een combinatie van wereldwijde militaire en economische macht die niet verslagen kan worden.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/allen-voor-een-en-een-voor-allen/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...