woensdag 11 september 2024

Duitsland torpedeert Draghi’s Europese concurrentieplan

11/09/2024

 

Duitse minister van Financiën zegt dat zijn land niet nog meer aan de EU-kas moet bijdragen.

Bijna voordat Mario Draghi zijn rapport over zijn plan om de Europese concurrentiekracht nieuw leven in te blazen had gepresenteerd, reageerde Duitsland meteen en met een scherpe sneer. De ambitieuze studie, waar de voormalige president van de Europese Centrale Bank een jaar aan werkte op verzoek van Ursula von der Leyen, stelt voor om jaarlijks € 800 miljard in de Europese economie te pompen om deze een kans te geven om te concurreren met de VS en China, meldt REMIX.

Draghi stelde dat de teloorgang van het Europese concurrentievermogen een niveau heeft bereikt dat alleen met onmiddellijke en drastische oplossingen kan worden aangepakt. Volgens hem brengt de vertraging bij het zoeken naar consensus tussen de lidstaten de EU-economie elke dag dichter bij de rand van de afgrond.

De hoofdlijn van de vragen was altijd: Waar zou de EU het geld vandaan halen om een ​​enorme 5 procent van haar BBP te investeren in een reddingsplan? Draghi had niets nieuws te bieden. In plaats daarvan stelde hij voor, net als alle economische of defensievoorstellen van de afgelopen jaren, dat dit voorstel gebaseerd is op leningen van de lidstaten samen. Met andere woorden, gezamenlijke schuld.

De voormalige president van de ECB stelt een oplossing voor om het concurrentievermogen te financieren die precies hetzelfde is als alle ‘reddingspakketten’ die Brussel heeft voorgesteld en waartegen de fiscaal strenge lidstaten zich, aldus Draghi, herhaaldelijk en koppig hebben verzet.

Het onmiddellijke antwoord van Duitsland was natuurlijk een resoluut nee. Kort na Draghi’s toespraak kondigde de Duitse minister van Financiën Christian Lindner aan dat het plan fundamentele structurele problemen niet zou oplossen.

“Ik ben extreem sceptisch over het idee van de heer Draghi over een gemeenschappelijke schuld. In een notendop: Duitsland zal meer moeten betalen voor anderen. Dit kan niet het masterplan zijn,” zei hij, waarmee hij het belangrijkste criterium effectief om zeep hielp op de dag dat het rapport werd gepubliceerd.

De dramatische economische neergang van de afgelopen jaren en het steeds dreigende vooruitzicht van een recessie hebben Duitsland in de gelederen van lidstaten gebracht die de ontwikkeling van de nationale economieën steeds meer als een welkome oplossing zien in plaats van het opleggen van centralisatie door de EU.

Bovendien zorgt de politieke situatie voor grote problemen voor de regering in Duitsland, in combinatie met het afnemende gewicht van Frankrijk, een economische grootmacht die in een soort bestuurscrisis is beland.

https://dissident.one/duitsland-torpedeert-draghis-europese-concurrentieplan

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...