woensdag 11 september 2024

Trumps dollar-dreiging: 100 procent strafheffingen als wapen tegen de-dollarisering

 september 11, 2024   15  

     Foto Credit: Report24.news / KI

Omdat de Verenigde Staten de Amerikaanse dollar steeds meer als wapen gebruiken, is er een wereldwijde de-dollariseringsbeweging ontstaan. Donald Trump wil dit tegengaan met strafheffingen. Dergelijke maatregelen kunnen echter ook averechts werken en de de-dollarisering versnellen.

Opnieuw heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een controversiële stap gezet. Hij wil drastische maatregelen nemen tegen de toenemende wereldwijde inspanningen om afstand te nemen van de Amerikaanse dollar. Tijdens een campagne-evenement in Wisconsin dreigde de voormalige Amerikaanse president met strafheffingen van 100 procent voor landen die de dollar als handelsvaluta opgeven, schrijft Heinz Steiner.

“Als jullie de dollar verlaten, zullen jullie geen zaken meer doen met de Verenigde Staten omdat we een tarief van 100 procent op jullie goederen zullen zetten,” vertelde Trump zijn aanhangers. Deze aankondiging volgt op maandenlange discussies tussen Trump en zijn economische adviseurs over manieren om bondgenoten of tegenstanders te straffen die actief bilaterale handel willen drijven in andere valuta dan de dollar.

De agressieve retoriek van Trump is gericht op het verdedigen van de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar, die de afgelopen jaren steeds meer onder druk is komen te staan. Landen als China, India, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika hebben vorig jaar tijdens een top openlijk gesproken over de-dollariseringsstrategieën.

Critici zien het dreigement van Trump echter als een gevaarlijke stap die de toch al gespannen internationale handelsrelaties verder onder druk zou kunnen zetten. Economische experts waarschuwen ook dat dergelijke drastische tarieven niet alleen buitenlandse economieën zouden treffen, maar ook Amerikaanse consumenten door stijgende prijzen.

Waarnemers wijzen erop dat de toenemende inspanningen van veel landen om te de-dollariseren ook een reactie zijn op het agressieve sanctiebeleid dat de VS de afgelopen jaren heeft gevoerd. De Verenigde Staten hebben de dollar herhaaldelijk gebruikt als geopolitiek drukmiddel door buitenlandse tegoeden te bevriezen en landen af te snijden van het internationale financiële systeem. Deze “bewapening” van de dollar heeft het vertrouwen in de Amerikaanse munt als neutraal wereldwijd betaalmiddel ondermijnd.


Hoewel Trump de suprematie van de dollar met alle middelen wil verdedigen, zien critici in zijn aanpak het gevaar van verdere escalatie. Zij stellen dat dergelijke agressieve maatregelen de trend van het afkeren van de dollar verder kunnen versnellen in plaats van deze te stoppen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 
https://www.frontnieuws.com/trumps-dollar-dreiging-100-procent-strafheffingen-als-wapen-tegen-de-dollarisering/

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...