vrijdag 13 september 2024

Monica Smit werd 3x gearresteerd tijdens anti-lockdownprotest, klaagde de politie aan en WON

 


Op 1 oktober 2020 deed vrijheidsactivist Monica Smit in Australië verslag van een coronaprotest. Ze werd die dag maar liefst drie keer gearresteerd. Ze werd in de boeien geslagen en in een politiebusje geduwd, en belandde zelfs in de gevangenis. “Dat heeft mijn leven veranderd.”

Smit liet het er niet bij zitten en klaagde de politie aan. De politie van Victoria moet verantwoording afleggen voor wat zij Australiërs heeft aangedaan tijdens de langste en strengste lockdown ter wereld, zei ze.

Gewonnen

“Deze zaak gaat niet over mij, maar over ons allemaal,” zei Smit in een videoboodschap. “Over de zwangere vrouw die in haar huis werd gearresteerd wegens een bericht op sociale media. Over de oude vrouw die omver werd geduwd en vervolgens in haar gezicht werd gepeppersprayed. Over alle mensen die in de rug werden geschoten met rubberkogels terwijl ze de politie probeerden te ontvluchten. Over alle mensen die om één uur ’s nachts politie aan de deur kregen. Over alle mensen die coronaboetes kregen. Over alle bedrijven die over de kop gingen tijdens corona. Over alle mensen die zijn mishandeld door de politie, die niet de overheid, maar de mensen zou moeten dienen en beschermen.”

Smit heeft de rechtszaak gewonnen. De rechter heeft geoordeeld dat twee van de drie arrestaties onwettig waren en stelde haar in het gelijk. De overheid moet haar een schadevergoeding van 4000 dollar betalen.

“Ik heb gewonnen,” zei Smit, oprichter van Reignite Democracy Australia, buiten de rechtbank.

Bittere nasmaak

Ze houdt een bittere nasmaak over aan haar overwinning, want ze moet 200.000 dollar ophoesten. De politie bood haar voor de zitting namelijk 15.000 dollar om de zaak te schikken. Omdat de schadevergoeding die de rechter toewees lager is, draait Smit alsnog op voor de proceskosten.

Ze wilde niet dat de politie er zomaar mee weg zou komen en sloeg het aanbod af. Als je voor jezelf opkomt en geen schikking treft om je de mond te laten snoeren, word je gestraft, aldus Smit. “Dit is oneerlijk. Ik word gestraft omdat ik ze aansprakelijk stel.”


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...