zondag 26 november 2023

Brussel-Centralisten lanceren nieuwe poging om de soevereiniteit van de lidstaten te ondermijnen

 november 26, 2023   614   5  

 

    Foto: Diliff / wikimedia (CC BY-SA 3.0)

De eurocraten in Brussel geven zichzelf steeds meer het recht om in te grijpen in alle gebieden van het leven van de EU-burgers en het ondermijnen van de bevoegdheden van de afzonderlijke staten. Belangrijke beslissingen moeten echter nog steeds unaniem door alle staten in de Raad worden genomen. Maar het unanimiteitsbeginsel, dit laatste bastion van nationale soevereiniteit, wordt omvergeworpen met een nieuw initiatief, bericht Unzensuriert.

Stemming in het EU-parlement

Afgelopen woensdag diende het Europees Parlement voorstellen in om de EU te hervormen en riep onder andere op tot de vergaande afschaffing van nationale veto’s met 291 stemmen voor en 274 tegen. De plannen voorzien in een massale overdracht van bevoegdheden van nationaal naar EU-niveau. Het unanimiteitsbeginsel, het vetorecht van de lidstaten, zou bijna volledig worden afgeschaft en vervangen door meerderheidsbesluiten of besluiten met gekwalificeerde meerderheid.

Een verdragswijziging zou echter een unanieme beslissing in de Europese Raad vereisen.

Oost-Europese staten verzetten zich

De Poolse regering had dinsdag al een resolutie aangenomen waarin ze zich uitsprak tegen de voorgestelde wijzigingen van de EU-verdragen. In de resolutie staat dat de voorstellen van het EU-parlement “de rol van unanimiteit in de Europese Raad zouden beknotten” en een poging zouden zijn om de bevoegdheden van de lidstaten op strategische gebieden zoals buitenlands beleid, defensie en nationale veiligheid te beperken. Dergelijke veranderingen zouden de soevereiniteit van Polen fundamenteel beperken en de Poolse grondwet schenden.

Hongarije en Slowakije hebben ook aangekondigd hun veto uit te spreken tegen de wensen van de EU-Centralisten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/brussel-centralisten-lanceren-nieuwe-poging-om-de-soevereiniteit-van-de-lidstaten-te-ondermijnen/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...