zaterdag 20 juli 2024

Von der Leyen’s agenda zal leiden tot straatprotesten in heel Europa, voorspelt voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken

 Witold Waszczykowski, het voormalige hoofd van de diplomatie van Polen, heeft gewaarschuwd dat Ursula von der Leyen's controversiële agenda als voorzitter van de Europese Commissie zal leiden tot wijdverspreide straatprotesten in het hele continent.

4


© European Union, 2024/ European Commission / Wikimedia / (CC BY 4.0)

In een interview met wPolityce.pl, heeft Witold Waszczykowski, de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken en een voormalig lid van het Europees Parlement voor de Wet en Rechtvaardigheid Partij (PiS), zijn sterke afkeuring uitgesproken over de herverkiezing van Ursula von der Leyen als hoofd van de Europese Commissie. Waszczykowski gelooft dat von der Leyen’s tweede termijn gekenmerkt zal worden door confronterende straatprotesten vanwege haar ambitieuze en, in zijn ogen, onrealistische beloften.

Waszczykowski voorspelt dat von der Leyen’s agenda zal leiden tot protesten van boeren en arbeiders in de straten van Europese steden, schrijft Remix.

“Burgers zullen meer en meer betalen voor deze ideeën,” waarschuwde hij, waarbij hij de “gele hesjes”-beweging in Frankrijk in herinnering bracht en suggereerde dat dergelijke protesten zich over heel Europa zouden kunnen verspreiden. “Deze bureaucratische grillen zullen niet worden geaccepteerd door gewone mensen,” voegde hij eraan toe.

Hij wijst ook op de corruptie die volgens hem inherent was aan Von der Leyen’s termijn als president.

“Von der Leyen’s vorige termijn was doorspekt met schandalen en blunders,” verklaarde Waszczykowski. “Van het schandaal rond de aanschaf van vaccins met sms-berichten tot het Brexit-debacle en het ‘Qatargate’-corruptieschandaal, haar ambtstermijn was verre van voorbeeldig.”

Hij bekritiseerde ook de manier waarop de EU-commissie omging met de Russische agressie in 2022, met het argument dat de reactie van de EU te traag en ineffectief was.

Ondanks deze kritiek verzekerde von der Leyen zich van een tweede termijn, een feit dat Waszczykowski toeschrijft aan haar pact met links en de Groenen voorafgaand aan de verkiezingen.

“Door steun te beloven voor de Green Deal en grondwetswijzigingen buiten het Verdrag om, verzekerde ze zich van een meerderheid,” zei hij.

Waszczykowski vroeg zich ook af waarom sommige Europarlementariërs van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) von der Leyen steunden. Hij suggereerde dat hun steun voortkwam uit een angst om gemarginaliseerd te worden door de politieke meerderheid en een verlangen om enige invloed te behouden.

“Veel conservatieve kringen in het Westen praktiseren een symptoomloos conservatisme,” zei hij, “ze gebruiken conservatieve retoriek maar gedragen zich als liberalen.”

De voormalige minister is van mening dat de huidige strategie van PiS niet deugt en dat ze hun krachten hadden moeten bundelen met de Patriotten voor Europa van Marine Le Pen om een sterk conservatief blok te vormen en te onderhandelen over veranderingen binnen de EU.

Wat betreft von der Leyen’s beloften en aankondigingen tijdens het debat, vergeleek Waszczykowski ze met de onrealistische beloften van Donald Tusk in Polen.

“Dit zijn allemaal hersenschimmen,” zei hij. “De EU wordt buitenspel gezet door China en de VS en vooral door een agressief Rusland. Von der Leyen heeft dit zelf ervaren in Ankara toen ze niet eens een stoel naast president Erdoğan kreeg aangeboden.”

Hij verwacht ook dat von der Leyen’s tweede termijn de trend naar een superstaat zal bevorderen, waarbij beslissingen op EU-niveau bij meerderheid van stemmen worden genomen, wat mogelijk zal leiden tot dwang en chantagetactieken vergelijkbaar met die Tusk in Polen gebruikte.

“Landen, inclusief Polen, zullen bang zijn om de EU te verlaten om geopolitieke redenen,” zei Waszczykowski, “en zullen gedwongen worden om al deze excentriciteiten te accepteren onder de dreiging van Polexit.”

Tenzij er belangrijke sociaal-politieke bewegingen ontstaan die zich tegen deze veranderingen verzetten, vreest Waszczykowski dat Europa naar een toekomst wordt geduwd die velen onaanvaardbaar zullen vinden, maar niet kunnen stoppen.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.
https://www.frontnieuws.com/von-der-leyens-agenda-zal-leiden-tot-straatprotesten-in-heel-europa-voorspelt-voormalige-poolse-minister-van-buitenlandse-zaken/

Een uitsterving-niveau bedreiging staat op het punt om de wereldbevolking drastisch te verminderen en de meeste mensen hebben absoluut geen idee

  september 3, 2024    57     TheDigitalArtist / Pixabay W e doden letterlijk onszelf en alles om ons heen en de meeste mensen weten niet ee...