donderdag 19 september 2024

Stille migrantencrisis: EU krijgt dit jaar te maken met een miljoen asielaanvragen

 september 19, 2024   7

 


Er zullen dit jaar meer dan een miljoen asielaanvragen worden ingediend in Europa, zo blijkt uit extrapolaties van de laatste cijfers, terwijl Syriërs en Afghanen nog steeds de overhand hebben.

Uit statistieken en analyses van het Europees Asielagentschap (EUAA), een orgaan dat streeft naar “meer convergentie in de asiel- en opvangpraktijken in de hele EU”, blijkt duidelijk dat het blok en zijn ‘EU+’-buren Noorwegen en Zwitserland voor het tweede opeenvolgende jaar meer dan een miljoen asielaanvragen zullen verwelkomen, schrijft Oliver JJ Lane.

De aanvragen in de eerste zes maanden van 2024 zijn met 512.989 bijna identiek aan 2023, zo blijkt uit de laatste cijfers. Trends van de afgelopen negen jaar laten duidelijk zien dat asielaanvragen een voorkeur hebben voor de tweede zes maanden van het jaar, waardoor 2024 vrijwel zeker een jaar wordt met meer dan een miljoen aanvragen, in lijn met de 1.143.437 aanvragen in 2023.

Hoewel de overgrote meerderheid van de aanvragen betrekking zal hebben op nieuwkomers in Europa, is een fractie – ongeveer negen procent volgens EUAA – afkomstig van herhalingsaanvragers, die het opnieuw proberen na een eerdere mislukte aanvraag.

Al met al is het aantal aankomsten in 2024 en 2023 het hoogste sinds de Europese migrantencrisis van 2015-16, toen bondskanselier Angela Merkel van Duitsland het continent eenzijdig open verklaarde. Terwijl die migrantencrisis dagelijks het dringende nieuws was omdat de Europese landen worstelelen om het grote aantal aankomsten te verwerken, is de Unie er in de jaren daarna beter in geworden om die barsten te verdoezelen, waardoor de massale aankomsten vandaag de dag meer weg hebben van een stille migrantencrisis, die vaak verborgen blijft van de voorpagina’s.

 

Dit is een situatie die al een paar jaar aansleept. Breitbart News berichtte in 2022 over het grootste aantal aankomsten in Europa sinds de crisis van 2016, wat ook het eerste jaar was waarin Oekraïense vluchtelingen in grote aantallen begonnen aan te komen. Dat heeft nog steeds gevolgen, en zoals de EUAA stelt: “de sterke stijging van het aantal asielaanvragen en het aantal ontheemden uit Oekraïne – zetten de asiel- en opvangsystemen van de EU+ enorm onder druk. Nationale autoriteiten worden tot het uiterste gedreven in hun streven om mensen in nood op te vangen en te beschermen.”

“Syriërs bleven veruit de meeste aanvragen indienen”, aldus de EUAA, goed voor 14% van alle aanvragen. “Afghanen bleven de op één na grootste nationaliteitsgroep”, aldus de EUAA. Wat betreft waar migranten naartoe gaan – zoals blijkt uit waar de aanvragen worden ingediend – blijft Duitsland koploper. Het ontving 124.000 aanvragen in de eerste zes maanden van het jaar, ongeveer een kwart van alle ontvangen aanvragen in Europa.

 


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/stille-migrantencrisis-eu-krijgt-dit-jaar-te-maken-met-een-miljoen-asielaanvragen/

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...