zondag 8 september 2024

Studie: zoutwater neusdruppels verkorten kinderkoude

     (Adobe Stock)

Vrijdag 06 september 2024 08:29 EDT

Zoutwaterneusdruppels kunnen de lengte van de kou van een kind met twee dagen verminderen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

“We ontdekten dat kinderen die zoutwaterneusdruppels gebruikten gemiddeld zes dagen koude symptomen hadden, waar degenen met de gebruikelijke zorg acht dagen symptomen hadden, zei TAG1> onderzoeker Dr. Steve Cunningham, een hoogleraar pediatrische respiratoire geneeskunde aan de Universiteit van Edinburgh in het Verenigd Koninkrijk.

“De kinderen die zoutwaterneusdruppels kregen, hadden ook minder medicijnen nodig tijdens hun ziekte, ” voegde hij eraan toe.

Kinderen hebben de neiging om 10 tot 12 verkoudheden per jaar te hebben, “die een grote impact hebben op hen en hun families, ” zei Cunningham.

Oplossingen zonder recept zijn die drugs zoals paracetamol en ibuprofen die symptomen kunnen behandelen, maar tot nu toe zijn er geen behandelingen geïdentificeerd die het herstel van verkoudheid kunnen versnellen, zei Cunningham.

Voor de nieuwe studie rekruteerden onderzoekers meer dan 400 kinderen van 6 jaar of jonger en gaven ze willekeurig de opdracht om zout-water-neusdruppels of gebruikelijke zorg te nemen als ze verkouden werden.

Zoutwateroplossingen worden vaak door mensen in Zuid-Azië gebruikt als neusirrigatie of gorgelen om verkoudheid te behandelen, merkten onderzoekers op.

(nvdr.: onze Blog redacteur gebruikt dit al jaaaaaren … zonder farmaceutische middelen te hoeven te gebruiken!)

In totaal werden ongeveer 300 van de kinderen verkouden en kreeg de helft zoutwaterdruppels als behandeling.

Ouders dienden minimaal vier keer per dag drie druppels per neusgat toe, met behulp van een zoutwateroplossing die ze thuis met zeezout maakten, aldus onderzoekers.

De kinderen werden niet alleen sneller beter met zoutwaterdruppels, maar verkoudheid verspreidde zich ook minder naar andere familieleden. Ongeveer 46% van die gezinnen had andere leden verkouden, tegenover 61% van de gezinnen van wie de kinderen de gebruikelijke zorg kregen.

Ongeveer 82% van de ouders zei dat de neusdruppels hun kind hielpen sneller beter te worden en 81% is van plan in de toekomst de zoutwaterdruppels te gebruiken, melden onderzoekers.

“Het verminderen van de duur van verkoudheid bij kinderen betekent dat minder mensen in hun huis ook verkouden worden, met duidelijke gevolgen voor hoe snel een huishouden zich beter voelt en kan terugkeren naar hun gebruikelijke activiteiten zoals school en werk, ” zei Cunningham.

“Onze studie toonde ook aan dat ouders veilig neusdruppels kunnen maken en toedienen aan hun kinderen en daarom enige controle hebben over de verkoudheid bij hun kinderen, voegde hij eraan toe.

Onderzoekers zeiden dat de druppels waarschijnlijk werken door het vermogen van de luchtwegen te vergroten om het koude virus te bestrijden.

“Zout bestaat uit natrium en chloride. Chloride wordt gebruikt door de cellen langs de neus om hypochloorzuur in cellen te produceren, die ze gebruiken om zich te verdedigen tegen virusinfectie, legde Cunningham uit.

“Door extra chloride aan de voeringcellen te geven, helpen de cellen meer hypochloorzuur te produceren, wat helpt bij het onderdrukken van virale replicatie, het verminderen van de lengte van de virusinfectie en dus de duur van de symptomen, ” voegde Cunningham toe.

Deze bevindingen zullen worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Respiratory Society in Wenen, Oostenrijk.

“Dit is een belangrijke studie die als eerste in zijn soort de impact van zoute neusdruppels bij kinderen met verkoudheid onderzoekt, zei  Alexander Moeller, hoofd van de ERS Pediatric Assembly en hoofd respiratoire geneeskunde aan het Universitair Kinderziekenhuis Zürich. Moeller was niet betrokken bij het onderzoek.

“Hoewel de meeste verkoudheid meestal niets ernstigs wordt, weten we allemaal hoe ellendig ze kunnen zijn, vooral voor jonge kinderen en hun families, ” zei Moeller in een persbericht over een vergadering. “Deze extreem goedkope en eenvoudige interventie kan wereldwijd worden toegepast. Ouders een veilige en effectieve manier bieden om de impact van verkoudheid bij hun kinderen en gezin te beperken, zou een aanzienlijke vermindering van de gezondheid en de economische last van deze meest voorkomende aandoening betekenen. ”

Het onderzoeksteam is vervolgens van plan het effect van zoutwaterdruppels op piepen tijdens verkoudheid te onderzoeken. De eerste resultaten van deze studie toonden aan dat kinderen die de druppels kregen significant minder episodes van piepende ademhaling hadden, 5% versus 19%.

Omdat deze bevindingen afkomstig zijn van een medische bijeenkomst, moeten ze als voorlopig worden beschouwd totdat ze worden gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.

© HealthDay

https://www.newsmax.com/health/health-news/colds-kids-nose-drops/2024/09/06/id/1179318/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...