zaterdag 25 december 2021

Nigeria (2 procent gevaccineerd) vernietigt 1 miljoen coronavaccins


nigeria
Foto: Unsplash

Nigeria (2 procent gevaccineerd) vernietigt 1 miljoen coronavaccins

Nigeria heeft op woensdag meer dan één miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin vernietigd. De vaccins waren naar verluidt over de datum.

Het land wil naar eigen zeggen geen gedoneerde vaccins meer ontvangen die nog maar kort houdbaar zijn. Faisal Shuaib, hoofd van het belangrijkste gezondheidsagentschap van het land, zei dat westerse landen ‘vaccins hamsteren en opslaan totdat ze bijna niet meer houdbaar zijn en die dan doneren’.

Hele slechte ervaringen

In Nigeria staan mensen niet bepaald te springen om een coronavaccin. Veel inwoners van het West-Afrikaanse land zijn huiverig. Afrika heeft hele slechte ervaringen met medicijnen uit Europa die daar gedumpt worden. Daarnaast zijn er sinds het begin van de pandemie nog geen 3000 coronadoden geregistreerd in het land.

Slechts twee procent van de 206 miljoen Nigerianen is volledig gevaccineerd. Dat terwijl de overheid zich tot doel heeft gesteld om tegen februari 50 miljoen mensen, oftewel een kwart van de bevolking, te vaccineren.

Niet de eerste keer

In april vernietigde Frankrijk 25 procent van zijn voorraad AstraZeneca.

Het is niet de eerste keer dat er coronavaccins worden vernietigd in Afrika. In mei verbrandde Malawi bijna 20.000 doses van het AstraZeneca-vaccin die in april waren verlopen. De WHO had het land opgeroepen de vaccins niet te vernietigen. Volgens lokale bewoners had vrijwel niemand interesse.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...