donderdag 10 oktober 2024

Alternatieve media troefden ‘betrouwbare kanalen’ af in coronatijd, overheid scoorde slecht


Bureau DROG stelde in juni 2021 een analyserapport op over narratieven op (sociale) media. Het rapport bevat een appendix met de meest bekeken YouTube-video’s omtrent vaccinatie het jaar ervoor.

In het rood de ‘desinformatie-kanalen’, in het wit de neutrale of kritische publicaties van ‘betrouwbare bronnen’ en in het groen ‘betrouwbare kanalen’.

Ook werd de dislike/like-ratio weergegeven. Als die in het rood zijn weergegeven, zijn ze negatief: de video heeft dan meer dislikes dan likes ontvangen.

Winnaar is blckbx

Het valt wel een beetje op dat de rode dislike/like-ratio veelal door groene mediakanalen wordt gescoord, constateert data-analist Cees van den Bos, die het rapport heeft bestudeerd.

De winnaar is ‘desinformatie-kanaal’ blckbx. De video ‘Massa-mRNA-vaccinatie roekeloos en onnodig, zegt prof. Theo Schetters’ werd meer dan 1,1 miljoen keer bekeken.

Ook de kanalen van De Nieuwe Wereld, Café Weltschmerz, Blue Tiger Studio, Forum voor Democratie, de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie en Wybren van Haga zijn volgens het rapport ‘desinformatie-kanalen’.

ter

ter

Ministerie van VWS scoorde slecht

Wat wordt er dan verstaan onder ‘betrouwbare bronnen’? VPRO Zondag met Lubach, NOS op 3, het ministerie van VWS, Nieuwsuur, Veronica Inside en Universiteit van Nederland.

Saillant detail: een video van het ministerie van VWS getiteld ‘Wat heeft het voor nut om je te laten vaccineren?’ heeft een negatieve dislike/like-ratio van maar liefst 248 procent. Andere video’s van het ministerie scoren 233 en 174 procent in het rood.

Frustratie

Het kan nog erger. Ook twee video’s van OOG Groningen, een ‘witte bron’, werden veel bekeken. Die kregen ook heel veel dislikes en hadden een negatieve dislike/like-ratio van respectievelijk 256 en 246 procent. Het ene filmpje was getiteld ‘Meeste Groningers laten zich vaccineren, maar zijn tegen verplichting’ en ‘Eigenaar rijschool: Geef ons ook voorrang bij vaccinatie’.

“Deze cijfers moeten toch wel een enorme mate van cognitieve dissonantie en frustratie hebben opgeroepen bij al die ambtenaren,” merkt arts Paul van Hoek op. “Hoe kan het nou toch dat onze betrouwbare overheidskanalen zo slecht beoordeeld worden?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...