maandag 26 augustus 2024

Telegram-oprichter Pavel Durov werd in Parijs gearresteerd omdat hij weigerde inhoud te censureren

 25/08/2024

Pavel Durov, de oprichter en CEO van de gecodeerde berichtenapp Telegram, is zaterdagavond gearresteerd, melden Franse media. Het incident vond plaats op de luchthaven van Le Bourget toen Durov uit zijn privéjet stapte, vergezeld door een lijfwacht en een vrouw. Durov, die de dubbele Frans-Russische nationaliteit heeft en 39 jaar oud is, was net aangekomen uit Azerbeidzjan, meldt TKP.

De arrestatie werd uitgevoerd door leden van de GTA (Air Transport Gendarmerie) op basis van een Frans huiszoekingsbevel. Dit huiszoekingsbevel, uitgevaardigd door het OFMIN van het Nationale Directoraat van de Franse Criminele Politie, was gebaseerd op beschuldigingen dat de operationele strategieën van Telegram – in het bijzonder het gebrek aan censuur en samenwerking met de censuurvereisten van wetshandhavingsautoriteiten, evenals functies zoals wegwerptelefoonnummers en cryptocurrency-transacties – waren indirecte ondersteuning van illegale activiteiten.

Na zijn arrestatie werd Durov door onderzoekers van het ONAF (National Anti-Fraud Office) in politiehechtenis genomen. Zaterdagavond moest hij voor de rechter verschijnen, die zondag mogelijk verschillende aanklachten tegen hem zal indienen, waaronder terrorisme, verdovende middelen, samenzwering, fraude en het witwassen van geld.

Een onderzoeker sprak zijn vertrouwen uit tegenover TF1/LCI: “Pavel Durov zal in hechtenis belanden, dat is zeker. Hij heeft zijn platform gebruikt om talloze misdaden en misdrijven toe te staan ​​waar hij niets aan doet of mee samenwerkt.”

De recente arrestatie van Pavel Durov is slechts de laatste in een reeks uitdagingen waarmee Telegram wordt geconfronteerd, een gecodeerde berichtendienst die bekend staat om zijn strikte privacybeleid. De afgelopen weken is het platform steeds meer aangevallen door verschillende regeringen en toezichthouders vanwege beweringen dat het beleid inzake de vrijheid van meningsuiting illegale activiteiten aanmoedigt.

De kern van de controverse zijn de encryptieprotocollen en privacyfuncties van Telegram, die volgens de autoriteiten strafrechtelijk onderzoek belemmeren en de verspreiding van illegale inhoud mogelijk maken.

Durov meldde onlangs in een interview met Tucker Carlson dat de FBI hem probeerde om te kopen, zodat ze via een achterdeur toegang konden krijgen tot de inhoud. Durov had het verzoek afgewezen. Vóór Telegram richtte Durov de Facebook-concurrent VK op. Het was en is een van de grootste in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en is tegenwoordig ook enorm populair bij kritische geesten uit het Westen.

Het aantal gebruikers van Telegram is sterk gestegen dankzij de belofte van veilige communicatie, vooral in regio’s met een ondemocratisch en autoritair politiek klimaat. Telegram heeft sinds 2020 een enorm aantal gebruikers gekregen, momenteel ongeveer 2,5 miljoen per dag, zoals Durov opmerkte in een interview met Tucker. De reden is de goede encryptie en geen toegang voor geheime diensten en andere meekijkers. Het biedt ook veel handige functies, zoals automatische vertalingen van vreemde talen naar een betere kwaliteit dan Google, ongeveer net zo goed als DeepL.

Ondanks druk van politici heeft Telegram zijn beleid altijd verdedigd en de bescherming van gebruikersgegevens als topprioriteit genoemd. De weigering van het platform om achterdeurtjes op te zetten voor overheidstoezicht of om gebruikersgegevens te delen heeft in verschillende landen tot juridische geschillen geleid.

Bovendien zijn het gebruik van wegwerptelefoonnummers en de ondersteuning voor cryptocurrency-transacties op Telegram bekritiseerd omdat ze mogelijk een sluier van anonimiteit bieden aan criminele activiteiten.

Hoewel deze kenmerken populair zijn onder voorstanders van privacy, worden ze door wetshandhavers vaak aangehaald als obstakels in de strijd tegen digitale misdaad.

De arrestatie van Durov betekent een aanzienlijke escalatie in het mondiale debat over het evenwicht tussen privacy en veiligheid en zou op verschillende gebieden diepgaande gevolgen kunnen hebben:

Bescherming van fundamentele rechten op onopgemerkte communicatie, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid: deze fundamentele rechten en mensenrechten komen in Frankrijk en de EU steeds meer onder druk te staan. Het is waarschijnlijk geen toeval dat Thierry Breton, EU-censuurcommissaris, uit Frankrijk komt. Politici zijn steeds afhankelijker van het censureren en verbieden van kritische stemmen.

Juridisch precedent: dit incident zou een precedent kunnen scheppen voor de manier waarop staten de regulering van gecodeerde communicatieplatforms benaderen. Als Durov wordt vervolgd voor de acties van gebruikers op zijn platform, zou dit kunnen leiden tot een grotere druk op andere technologiebedrijven om het gedrag van gebruikers te monitoren en te controleren, waardoor de toewijding aan het beschermen van de privacy van gebruikers in gevaar komt.

Staatstoezicht en gegevensbescherming: De zaak benadrukt de spanning tussen staatstoezicht en het recht van het individu op privacy. Regeringen zouden dit incident kunnen gebruiken als rechtvaardiging om grotere toegang tot gecodeerde communicatie te eisen, met het argument dat dit noodzakelijk is voor de nationale veiligheid en wetshandhaving. Dit zou kunnen leiden tot bredere veranderingen in de wet- en regelgeving die de privacybescherming in digitale ruimtes volledig ondermijnen.

Internationale betrekkingen en jurisprudentie: Durovs dubbele nationaliteit en het internationale karakter van zijn bedrijf benadrukken de complexiteit van de digitale rechtshandhavingsjurisprudentie. Deze arrestatie zou kunnen leiden tot discussies over internationale samenwerking en conflicten over digitale soevereiniteit en de handhaving van nationale wetten tegen mondiaal opererende platforms.

Zakelijke impact: De arrestatie zou bedrijven en ontwikkelaars kunnen ontmoedigen producten te ontwikkelen of te onderhouden die prioriteit geven aan de privacy van gebruikers als deze prioriteiten tot juridische problemen zouden kunnen leiden. Dit zou de innovatie op het gebied van veilige communicatietechnologie kunnen belemmeren en een impact kunnen hebben op de manier waarop bedrijven opereren, vooral bedrijven die afhankelijk zijn van strikte vertrouwelijkheid.

Reactie van het publiek en de markt: De reactie van het publiek en de markt op de arrestatie van Durov zou van invloed kunnen zijn op de manier waarop andere bedrijven gegevensbescherming en encryptie benaderen. Een sterke reactie zou regeringen kunnen afschrikken van soortgelijke acties, terwijl gedempte reacties verdere repressie zouden kunnen aanmoedigen.

Deze zaak is een lakmoesproef voor de toekomst van digitale privacy, encryptie en de rol van technologiebedrijven bij het modereren van inhoud en het samenwerken met wetshandhaving. De mondiale impact van de behandeling van deze zaak is aanzienlijk en kan niet alleen van invloed zijn op de technologie-industrie, maar ook op de privacyrechten van individuen over de hele wereld.

Het is duidelijk dat de strijd van politici tegen de vrijheid van meningsuiting escaleert.

***


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Bron: https://dissident.one/telegram-oprichter-pavel-durov-werd-in-parijs-gearresteerd-omdat-hij-weigerde-inhoud-te-censureren

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...