maandag 26 augustus 2024

De energietransitie gaat niet door: “schone brandstoffen”

 augustus 26, 2024   3   

   ColiN00B / Pixabay

Kom hier voor het laatste nieuws over hoe de zogenaamde “energietransitie” tot stilstand komt. Geen enkele hoeveelheid overheidssteun kan deze belachelijk oneconomische fantasie laten werken. Mijn laatste bericht over dit onderwerp, op 20 juli, ging over de ineenstorting van een groot “groen waterstof” project in Australië, met het verklaarde verlies van een investering van ongeveer $2 miljard (Australisch) (gelijk aan ongeveer $1,3 miljard in de V.S.).

Het lijkt erop dat dit slechts het topje van de ijsberg was. De Wall Street Journal van vandaag heeft een uitgebreid overzicht van de financiële status van een half dozijn zogenaamde “schone brandstof” projecten. De koppen van de gedrukte en online versies vertellen je wat je moet weten. In de gedrukte editie (pagina B3) is het “Clean-Fuel Startups Begin to Fizzle Out. Online is het “Startups voor schone brandstoffen zouden de volgende grote ontwikkeling zijn. Nu storten ze in.” Zoals de krantenkoppen aangeven, mislukken vrijwel al deze “schone brandstoffen”-ondernemingen. Wie had dat kunnen raden? schrijft Francis Menton.

Het Journal’s label “schone brandstoffen” wordt gebruikt om twee verschillende categorieën te dekken, de ene is biobrandstoffen en de andere is zogenaamde “groene waterstof” (het spul dat wordt geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van elektriciteit uit wind of zon). De categorie biobrandstoffen lijkt geniale ideeën te bevatten zoals brandstof voor vliegtuigen of schepen maken van gebruikt frituurvet. Wat je ook van dat idee vindt, dit zijn nog steeds brandstoffen op koolstofbasis en het is me helemaal niet duidelijk waarom ze zogenaamd “schoner” zijn dan andere brandstoffen op koolstofbasis zoals aardolie of aardgas.

Waterstof daarentegen belooft energie te leveren voor vliegtuigen, treinen, schepen en auto’s zonder de gevreesde “koolstofuitstoot.” Sluit gewoon wat zonnepanelen of windturbines aan op grote elektrolyzers en kijk hoe het spul vrijwel gratis uit het water borrelt! De slecht genoemde “Inflation Reduction Act” maakte miljarden en miljarden dollars aan subsidies beschikbaar voor dit soort projecten. Tegen die tijd zouden de successen elkaar toch zeker moeten opvolgen.

 

Het blijkt dat hoeveel subsidies de overheid ook uitdeelt, niemand dit “groene” waterstofspul zo goedkoop kan maken als aardgas kan worden geproduceerd door in rotsen te boren.

Een van de grote groene waterstof startups heet Plug Power. De Journal citeert de CEO, Andy Marsh:

“De opwinding van de begindagen heeft de hype niet waargemaakt,” zegt Andy Marsh, chief executive van Plug Power, een startup die onlangs een van de eerste fabrieken in het land opende die groene waterstof maakt, een potentiële vervanging voor fossiele brandstoffen in industrieën zoals staalproductie en chemische productie. De aandelen van Plug Power zijn met meer dan 90% gekelderd sinds de Amerikaanse klimaatwet twee jaar geleden werd aangenomen.

Ze zijn tenminste nog niet failliet. Je moet je wel afvragen hoe Mr. Marsh zich kon kwalificeren als CEO van zo’n bedrijf en honderden miljoenen aan investeerders kon binnenhalen zonder ooit de cijfers te hebben gekraakt om te beseffen dat groene waterstof nooit rendabel zou kunnen zijn. Zou het kunnen dat zijn bedrijfsplan altijd al was om zichzelf een groot salaris te betalen uit het geld van de investeerders en dan weg te lopen als het onvermijdelijke faillissement kwam?

Hier zijn een paar alinea’s uit de Journal die de algemene toestand van de industrie samenvatten:

Veel projecten voor schone brandstoffen zijn geldverslinders geworden, deels vanwege de grote hoeveelheden energie die ze nodig hebben. Hoge rentetarieven, verstoringen in de toeleveringsketen en dure upgrades van het elektriciteitsnet hebben de elektriciteitsprijzen opgedreven… “De enige manier om dit op te lossen is door de kosten van groene elektriciteit te verlagen,” zei Andrew Forrest, een van de meest uitgesproken voorstanders van waterstof.

Wacht eens even. Andrew Forrest – waar hebben we die naam gehoord? Oh, hij is de Australische tycoon die “Twiggy” heet. Hij staat aan het hoofd van het bedrijf Fortescue en was het onderwerp van mijn bericht van 20 juli naar aanleiding van de ineenstorting van zijn grote Australische groene waterstofproject. De Journal gaat in detail in op de lopende groene waterstofplannen van “Twiggy”:

 

Forrest, de miljardair-oprichter van de Australische ijzerertsgigant Fortescue, zei dat de waterstofproductiedoelstelling van zijn bedrijf voor 2030 nu onrealistisch lijkt. Fortescue is van plan om zijn eigen schone energie te produceren om waterstof te maken in Australië en overweegt hetzelfde te doen in Arizona.

Maar op de een of andere manier verzuimt de Journal het mislukken van Forrest’s grote Australische project te vermelden. Zou het kunnen dat ze hem een maand geleden hebben geïnterviewd, voordat dat gebeurde?

De kans is dus groot dat niemand deze “schone brandstoffen” ooit economisch zal kunnen maken. Het gevolg:

Zonder schone brandstoffen zullen de emissies bij veel bedrijven naar verwachting blijven stijgen, waardoor de Amerikaanse en wereldwijde klimaatdoelstellingen in gevaar komen. Industrieën zoals de luchtvaart en de scheepvaart rekenen op de nieuwe brandstoffen omdat wind- en zonne-energie en batterijen niet in hun enorme energiebehoefte kunnen voorzien.

Wanneer mogen we verklaren dat deze hele poppenkast voorbij is?

UPDATE, 20 augustus: Commentator Pablo Honey suggereert dat het interessant zou kunnen zijn om naar de financiële gegevens van een van deze “schone brandstoffen” bedrijven te kijken. Hier is het 2Q 24 winstbericht voor Plug Power, net uit op 8 augustus. Enkele belangrijke cijfers: omzet – $143,4 miljoen; “winst” – nettoverlies van $262,3 miljoen.

Marges: “De verhoogde productiecapaciteit van de fabriek in Georgia en de strategische prijsverhogingen voor het hele waterstofproductportfolio hebben de waterstofmarges aanzienlijk verbeterd.” Dus ze verhogen de prijzen van niveaus die al een veelvoud waren van de prijs van aardgas voor gelijkwaardige energie-inhoud. Goed voor hen als ze iemand zover kunnen krijgen om te betalen, maar dat betekent inherent dat hun markt beperkt is tot kopers die waterstof nodig hebben voor zijn niet-energetische eigenschappen (d.w.z. kunstmest) of kopers die bereid zijn om af te zien van winst uit religieuze toewijding aan “decarbonisatie”.

 

Overheidssteun: “Plug Power werd een van de eerste bedrijven die de PTC [Production Tax Credit] benutte voor haar fabriek voor vloeibare waterstof in Georgia, waardoor de financiële prestaties werden geoptimaliseerd en de aandeelhouderswaarde toenam... Plug Power maakt vorderingen met de DOE-lening, die bedoeld is om de uitbreiding van haar groene waterstofinitiatieven en -infrastructuur voor maximaal zes locaties te ondersteunen.” Geweldig – nog een Solyndra in de maak.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/de-energietransitie-gaat-niet-door-schone-brandstoffen/

WEF: Al het reizen zal binnenkort worden beperkt door persoonlijke koolstofrechten

Het World Economic Forum heeft verklaard dat al het reizen in de nabije toekomst sterk zal worden beperkt door de hoeveelheid persoonlijke koolstofrechten die een persoon heeft. Volgens een verslag van Intrepid Travel en The Future Labs Institute zal de meerderheid van de menselijke bevolking niet meer mogen reizen om de planeet te behoeden voor … Meer lezen overWEF: Al het reizen zal binnenkort worden beperkt door persoonlijke koolstofrechten …..

https://www.frontnieuws.com/wef-al-het-reizen-zal-binnenkort-worden-beperkt-door-persoonlijke-koolstofrechten/

 

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...